Nieuwe FNV richt pijlen op gemeenten

Fusie van vier vakbonden kondigt acties aan bij decentralisaties

De bevalling verliep wat moeizaam, maar daar is hij dan: de nieuwe, herboren FNV. "Dat zullen vooral de gemeenten gaan merken", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Voordat de leden van FNV bondgenoten over de fusie stemden, kreeg Heerts al een warm applaus. Ditmaal zou er niets misgaan. Zoals vorige maand, toen de leden van FNV Bondgenoten nog tegen de fusie stemden. Gisteren gingen zij met een ruime meerderheid van 91 procent wel akkoord zodat Heerts op 1 januari 2015 de vlag van de nieuwe fusiebond kan hijsen.

In die nieuwe vakbond komen vier afzonderlijke bonden samen: FNV Bondgenoten (455.000 leden), Abvakabo (345.000 leden), FNV Bouw (115.000 leden) en FNV Sport (1100 leden). Ook de overkoepelende vakcentrale van de FNV gaat op in de nieuwe bond. De andere, kleinere bonden blijven bestaan. Onderwijzers blijven bij de AOb, horecapersoneel kan nog altijd terecht bij FNV Horeca en Nautilus komt op voor personeel in de scheepvaart. Voor hen verandert er niets.

Wel voor de ruim 900.000 leden van fusiebonden. Voor hen wordt de FNV herkenbaarder, stelt Heerts. "Namen als Bondgenoten en Abvakabo komen zij niet meer tegen. Ze worden ingedeeld per sector waarin ze werken." Dat betekent voor een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen bijvoorbeeld dat hij niet langer onder Bondgenoten valt, maar onder FNV Spoor.

Dat gaat allemaal over de structuur van de bond, zegt Heerts. De grootste verandering zit volgens hem in de acties. Die zullen toenemen, belooft hij. "Dat gaan niet alleen bedrijven merken, maar ook gemeenten. Ik verwacht veel acties in de loop van volgend jaar als de grote decentralisaties plaatsvinden. Hoe dat eruitziet is nu al enigszins te zien in Steenwijkerland."

Deze gemeente wilde voor 2015 flink bezuinigen op de thuiszorg, waardoor bijna 300 thuishulpen hun baan verloren. Na maandenlange protesten en handtekeningenacties kwam er toch geld bij en is het massaontslag voorlopig afgewend.

"Als gemeenten er een potje van maken, krijgen ze te maken met 'gecoördineerde acties'. Dat zijn acties waar werknemers uit meerdere sectoren aan meedoen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren bij de sociale werkplaatsen, waar volgend jaar door de decentralisatie veel verandert. Als we daar actievoeren, zullen andere sectoren sneller een steentje bijdragen om de werknemers daar te ondersteunen."

Heerts noemt ook Tilburg als een voorproefje van nieuwe acties. Daar kwamen FNV-leden van diverse bonden en sectoren bij elkaar om te protesteren tegen het beleid van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Zij wil dat uitkeringsgerechtigden als tegenprestatie voor hun uitkering vrijwilligerswerk verrichten, wat volgens de FNV leidt dat tot verdringing van betaalde krachten.

Verdringing, schijnconstructies, uitbuiting, het zijn enkele speerpunten waar de nieuwe FNV zich het komende jaar vol op zal storten. "We zullen hier nog actiever op zijn dan nu. Gelijk werk verdient een gelijk loon."

Voor de werkgevers aan de cao-tafel heeft Heerts de boodschap dat de FNV in elk geval 'niet soepeler zal worden'. Ook het kabinet moet rekening houden met een zelfbewuste, eendrachtige vakbond. "Wij willen een zo flexibel mogelijk regeringsbeleid, zodat zij zich meer aan ons gaan aanpassen."

Het nieuwe elan van de FNV zal ook merkbaar zijn voor werknemers die nu geen lid zijn van een vakbond. Heerts kondigde aan actiever te gaan werven. "De fusie heeft veel nieuwe kaderleden opgeleverd. Die zullen zich op de werkvloer krachtiger laten gelden. Hopelijk leidt dat tot meer leden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden