'Nieuwe FNV is precies wat onze leden willen'

Als dwars bekendstaande bond Abvakabo schaart zich achter FNV-voorman Heerts

Het is een historische dag, vindt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. Vandaag zal het FNV-ledenparlement een agenda opstellen waarmee FNV-voorzitter Ton Heerts op pad gestuurd wordt naar de werkgevers en het kabinet. "Voor 't eerst hebben leden rechtstreeks invloed op het Haagse traject", zegt Van Brenk. Het wensenlijstje van het parlement is nog slechts een advies aan het hoogste bestuursorgaan van de FNV, de federatieraad. Pas deze zomer zal het parlement het echt voor het zeggen krijgen, als de FNV zich heropricht. Nu ligt de macht nog in de handen van alle voorzitters van de FNV-bonden, onder wie Van Brenk zelf. De federatieraad spreekt maandag definitief vertrouwen uit in Heerts, of niet.

Krijgt Heerts maandag van u zijn mandaat om te gaan polderen?
"Ja."

Abvakabo rekende anderhalf jaar geleden af met het Haagse overleg door het vertrouwen op te zeggen in Agnes Jongerius. Is uw bond bijgedraaid?
"Wij willen nog steeds af van het achterkamertjesoverleg. De bond moet democratischer worden, ook wat betreft de vertegenwoordiging in Den Haag. Onze leden willen kunnen meepraten over de sociale agenda. Zij kunnen Ton Heerts voeden met verhalen van de werkvloer. Het ledenparlement is daarom voor mij cruciaal, daar begint het mee. Heerts staat met die steun ook veel sterker naar werkgevers en het kabinet toe. Veel mensen in Den Haag zitten daar erg geïsoleerd en weten niet wat er in het land speelt. De FNV hoort verhalen over werkomstandigheden waarvan ze daar zeggen: bestaat dat in Nederland?"

Wat moet Heerts gaan regelen?
"Voor alle FNV-bonden staan de ongewenste effecten van flexwerk bovenaan. Daar moeten we resultaten gaan boeken. Krijgt Heerts een verbod op draaideurcontracten of payrolling voor elkaar, dan juich ik dat toe. Ook mooi is als de WW weer in handen komt van de vakbonden zonder aan de duur van de uitkering te tornen. Wij willen best meebetalen aan de WW, laat werknemers daar ieder jaar wat geld voor opzij zetten. Maar het lijkt ons onverstandig om de duur in crisistijd te bekorten, dat leidt alleen maar tot sociale onrust."

Wat vinden uw leden het allerbelangrijkste?
"Voor ons is een integraal plan voor de zorg, een deltaplan, een hartenwens. Dat gaat niet over lonen. Het gaat om werkbehoud en kwaliteit van werk. Wij willen dat we in Nederland gaan nadenken hoe we de zorg écht willen inrichten, hoe zorgmedewerkers zowel praktische als menselijke steun kunnen verlenen. Het gaat om waardigheid van de patiënt en de medewerker. Er is de laatste jaren heel veel in de ouderenzorg geïnvesteerd, maar wat merken de mensen op de werkvloer daarvan? Waarom moeten zorginstellingen 25 procent aan bufferkapitaal aanhouden? Dat is dood geld. Dat soort dilemma's..."

Maar dat krijgt Heerts toch nooit voor elkaar in het sociale akkoord dat hij in een maand moet sluiten?
"Wij zijn al heel blij als de voorwaarden voor kwaliteitsverbetering in de zorg nu niet worden afgebroken. Een groot deltaplan voor de zorg zal er komende maand niet inzitten. Ik vrees dat het met het kabinet en de werkgevers alleen over geld gaat."

Stel dat Heerts in de ogen van uw achterban straks faalt, zullen zij in april dan nog wel willen opgaan in de nieuwe FNV? Ze moeten daarover nog stemmen.
"Daar ben ik helemaal niet bang voor. Een ongedeelde vakbeweging, eventueel zelfs met het CNV en De Unie, is precies wat onze leden willen. Daar sluit de nieuwe FNV bij aan. Bovendien zijn onze leden realistisch. Onze agenda voor het sociaal overleg is een inzet. En de inzet is nooit de uitkomst."

Wat verwacht u van de werkgevers?
"Het is misschien wat zwaar op de hand, maar toch: ik verwacht normen en waarden. Ik verwacht dat werkgevers zullen zeggen dat zij het ook niet eens zijn met de uitwassen van flexwerk. Dat zij leden die zich schuldig maken aan de race naar de bodem in arbeid uit hun brancheorganisaties zetten. Ik verwacht dat werkgevers laten zien dat mensen geen economische handelswaar zijn. Werkgevers moeten eraan bijdragen dat deze sociale agenda waardigheid ademt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden