nieuwe fictie

In een interview met Trouw (16 oktober) heeft de Joods-Amerikaanse Nicole Krauss al uitgebreid verteld over dit boek, waarin een door de nazi’s ontvreemd bureau, dat later toebehoort aan een Chileense dichter, een sleutelrol speelt.’Great House’ is inmiddels genomineerd voor de National Book Award, maar kreeg niet overal een goede pers. De Chicago Tribune scheef dat het soms lijkt of het boek zich ’achter een glasplaat’ afspeelt.

De nieuwe roman van Cunningham (hier vooral bekend van ’De uren’) speelt zich af in de New Yorkse kunstwereld. Echtpaar Peter (kunsthandelaar) en Rebecca (redacteur van een kunsttijdschrift) krijgen bezoek van een jonger familielid, dat hun zekerheden op de proef stelt. Wat is goede kunst, wat slechte?

„Het begon, zoal zo vaak, met een vrouw die haar zaakjes wilde regelen.” Zo begint deze Amerikaanse roman over drie vrouwen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een van hen is een moedige radiojournaliste. Het boek is vergeleken met de bestseller van Kathryn Stockett ’The Help’ als typisch zo’n sterke vrouwenroman die een groot puibliek kan bereiken en het goed zal doen bij leesclubs. Zelfs zegt Blake dat haar boek gaat over de vraag ’hoe je het nieuws verdraagt’.

Korte, in Spanje veelgeprezen en in fraai Nederlands vertaalde roman. Salmón verplaatst ons moeiteloos naar het Duitsland van Hitler. Kleermaker Kurt moet het leger in, en is na het bijwonen van een bijzonder gewelddadig incident niet meer tot zintuiglijke waarneming in staat. Liefde lijkt het enige dat hem kan redden.

De grande dame van de Zweedse literatuur varieert in dit boek op een Zweedse klassieker uit 1905: ’Dokter Glas’ van Hjalmar Söderberg. Daarin vermoordt een arts de man van een patiënte, omdat dit voor haar beter zou zijn. In Ekmans roman leren we een arts kennen die prostituees met geslachtsziekten behandelt, en die van de hoofdpersoon uit ’Dokter Glas’ de vraag krijgt of hij een middeltje weet om de moord mee te plegen.

Heruitgave van een vertaling uit 1997. Le Clézio (die in 2008 de Nobelprijs won) vertelt over het bekende Mexicaanse kunstenaarspaar Diego Riviera en Frida Kahlo. Een onsentimenteel en erg lezenswaardig verslag van hun liefde. „Zelfs liefde is voor Frida opstand.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden