nieuwe fictie

De Marokkaanse Berber Mrabet, kan lezen noch schrijven. Dat hij toch twaalf boeken uitbracht, dankt hij aan de Engelse schrijver Paul Bowles. Na diens dood werd hij herontdekt door boekhandelaar Hamelin, die Mrabet deze fascinerend-droomachtige vertelling ontlokte, een autobiografisch verhaal over een verhalenverteller in Tanger. Met nawoord en kleine biografie.

Op een dag vindt de bejaarde Aliide een bult op haar erf. „De bult was een meisje. Bemodderd, haveloos en vuil maar wel een meisje”. Ze neemt de vluchtelinge in huis, zonder te weten dat die familie is en haar zal confronteren met een pijnlijke kwestie uit het verleden. De nog jonge Oksanen (1977), een sterke nieuwe stem uit Finland, kreeg voor ’Zuivering’, haar derde roman, twee belangrijke prijzen.

In Schmitts nieuwste spirituele parabel ontmoet een ongelukkige, broodmagere Japanse jongen een sumoworstelaar die een zwaargewicht in hem ziet. En hem geestelijk weer helemaal opkalefatert.

In deze Zweedse roman van de meermaals bekroonde Mattson wordt de tienjarige Tora na de dood van haar vader ondergebracht op de hoeve van haar oom in Bohuslün. Het barre (fraai beschreven) klimaat stelt hoge eisen aan de bewoners.

Vervolg op het succesvolle ’Het leugenhuis’. Op de spartaanse Noorse boerderij (’De ijsbloemen waren het enige mooie in de hele kamer’), sterft onverwacht de mater familias Anna. En vader onthult een familiegeheim dat de verhouding tussen zijn drie zoons en kleindochter Torunn op de proef stelt.

’Een boeiend huiselijk drama’; ’vol understatement en humor’: Engelstalige kranten waren zeer te spreken over de vijfde roman van deze New Yorkse schrijver, waarin de biograaf van een beroemde schrijver ijlings naar diens familie in Uruguay reist, om hun vertrouwen te winnen. Daarvoor moet hij zich wel met vreemde zaakjes inlaten.

Al even enthousiast begroette de pers (waaronder de New York Times) deze roman waarin een getroebleerde puber voorspelt dat de aarde op 15 juni 2010 ten onder zal gaan door een komeetinslag. Als de regering eindelijk naar hem luistert pakt dat niet goed uit: hij wordt beschuldigd van terrorisme. „Ik hoop dat je begrijpt waar onze argwaan vandaan komt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden