nieuwe fictie

Wat betekent het vandaag de dag om man te zijn – en jongen te zijn geweest? De altijd verrassende Amerikaanse romancier Michael Chambon (die in zijn debuut ’De avonturen van Cavalier en Clay’ al eerder blijk gaf van zijn liefde voor strips en andere low culture ) is inmiddels zelf vader en laat zich in dit boek heerlijk meevoeren door alle bizarre jongensinteresses van gisteren, eergisteren en vandaag, van ruimtevaart en strips tot het (puur uit experimenteerlust) tarten van dieren. „Als je ons bij elkaar veegt en een andere kant opkijkt, dan kunnen wij heel nare bezigheden bedenken.”

Sinds het (verfilmde) ’Oesters van Nam Kee’ (de roman werd door T. van Deel ooit getypeerd als ’een draak van een geschiedenis’), staat Van Beijnum te boek als potentieel bestsellerauteur. Maar zijn nieuwe roman, melancholiek van toon, past niet helemaal in die formule. Het boek speelt in een Noord-Nederlands dorp, waar twee jongens zich staande moeten houden tussen niet al te aardige leeftijdsgenoten. Dat hun ouders vooral doende zijn de wereld te verbeteren, maakt hun leven niet makkelijker.

Goed geschreven debuutroman over een brave Amsterdamse boekverkoper die in een totaal andere wereld terechtkomt. ’Op ware feiten gebaseerd’ meldt de uitgever. De auteur is gelauwerd popjournaliste bij NRC Handelsblad.

Brommerige boksschoolhouder ziet op een dag een écht talent talent binnenlopen: een ’roetaard’ uit Eritrea. Hij neemt hem onder zijn hoede. „Yes, zeiden zijn mond en zijn hart eensluidend. Dit is mijn kans. Mijn laatste kans. Mijn ode aan het leven.” Romandebuut.

De roman opent met een rouwadvertentie zoals je die in het liberale avondblad regelmatig aantreft: een dode die wordt uitgezwaaid door dispuutgenootjes van weleer. „Magistra ’79 zal er altijd zijn voor Do en Wikkie, Mauk en Charley.” Het verhaal cirkelt rond een incident in de groentijd, dertig jaar geleden. In 2007 debuteerde het duo Hoefnagels & Kramer 2007 met ’Ons soort mensen’, aardig getypeerd als ’kwaliteitschicklit van eigen bodem’.

Verhalen van een schrijfster die buiten het literaire circuit veel succes boekt. Over moeders, vaders, oude liefdes en zussen. „Lieve hemel! Ik kan bijna niet geloven dat dit werkelijk gebeurt. Ik ben net vijftig geworden en onmiddellijk komt de dood op ons pad. We zitten duidelijk aan de verkeerde kant van de streep.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden