nieuwe fictie

’Bright Lights, Big City’ vestigde McInerneys naam: met auteurs als Brett Easton Ellis werd hij gezien als chroniqueur van hip stadsleven. Nu zijn de (eveneens grootsteedse) verhalen van deze New Yorker gebundeld: „Verderop in Washington Street stookt een drietal junkies een vuurtje in een vuilnisemmer.”

Met zijn debuut ’Lipari’ won Welagen (1981) de Selexyz Debuutprijs 2007, de opvolger ’Philippes middagen’ bevestigde zijn talent. Opnieuw roept Welagen in ’Verre vrienden’ fraai een broeïerige zomer op: de zomer dat een meisje de hoofdpersoon in Parijs de ogen opende voor de kunst. Wat is er sindsdien met haar gebeurd?

Sterke, charmante Canadese roman. Hope's moeder gelooft dat de wereld binnenkort vergaat. Maar wat moet je met zo'n voorspelling als je verliefd bent? Ger Leppers prees het eerder vertaalde debuut van Nicolas Dickner: ’Nikolski’.

Met ’Witte tijger’, een scherpe satire over een arme Indiase jongen die zich via dubieueze praktijken omhoogwerkt, won Adiga (1974, Madras) de Booker Prize. ’Tussen de aanslagen’ is opnieuw een nietsontziend portret van India, van armoede, ambitie, ongelijkheid. Het speelt in het stadje Kitta, tussen de aanslagen op Indira Ghandhi (1984) en op haar zoon Rajiv in 1991.

„Ik heb de geur van zonnebrandolie geroken, uitgesmeerd over 21.000 pond gloeiend mensenvlees.” In één lange boutade doet David Foster Wallace (die latere talenten als Dave Eggers beïnvloedde) verslag van zijn verblijf op een cruiseschip. Botte landgenoten, onzinnige luxe: op onnavolgbare wijze zet de auteur het moderne consumentisme te kijk.

Op een late namiddag in januari gooit Jelne (27) een hele doos foto's van haar zelf met haar geliefde in de sneeuw. Reden: hij heeft een ander. Gaandeweg toont deze mooie Deense debuutroman wat er aan dit kleine drama voorafging.

Australische klassieker uit 1940, nu voor het eerst is vertaald, die je met grote kracht onderdompelt in het leven van een slecht functionerend gezin. Zes kinderen hebben Sam en Henny, maar ze kunnen er – uit geldgebrek en labiliteit – nauwelijks voor zorgen. „Henny mompelde in haar kamer. Het klonk als de roestige activiteit van een met wier begroeid zeedier.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden