nieuwe fictie

Pleysier houdt van kleine levens, van kleine helden. En hij beschikt over een fenomenaal gevoel voor taal. Ook nu is het weer raak. „Vader is daarstraks met de auto weggereden, samen met zijn vrienden van de kaartclub [...] Wel met z’n tienen zijn ze, maar dames zijn daar niet bij nee.” Leg maar eens uit waarom dat ’nee’ zo goed is. Onder de geweldige titel ’Waar was ik weer?’ (ISBN 9789023457510; 270 blz. euro18,50) verschijnt tegelijkertijd een drieluik van eerder verschenen autobiografische novellen.

Alweer de negende historische roman van Paul Claes. Over een eerdere schreef T. van Deel in 2006 in Trouw dat de auteur hem deed denken aan een literaire Van Meegeren, ’de meestervervalser die alle ingrediënten beheerst om er echte kunst mee te vervaardigen’. Dit nieuwe boek speelt zich af in de Provence, twaalfde eeuw. „Toen mijn moeder Sibylla de mare van de ijlbode had gehoord, besteeg ze de tinnen en bleef daar onbeweeglijk staan.”

Bij noordelijke lezers, gedrild in kaal proza, liggen de weelderige zinnen van deze Vlaamse auteur wellicht wat zwaar op de maag. „Terwijl ik dapper mijn ivoren snijbijters zette in de met nicotine op smaak gebrachte kauwgummi, die mij niet de minste bijstand verleende in mijn persoonlijke campagne tegen het lurken aan peuken, terwijl ik daar dus [...]” En zo nog vier regels door.

„Soms is de werkelijkheid veel absurder dan een schrijver ooit kan verzinnen.” Giphart durft dit echt op te tikken. Voor haar derde boek verzamelde ze bij mensen uit haar omgeving herinneringen van het kaliber dat aan je voorbijtrekt mocht je laatste uur slaan.

In 2002 oordeelde deze krant dat de auteur „iets te vertellen heeft”. Dat ging over haar debuut ’Scheurbuik’. Ook deze nieuwe roman speelt zich deels af in Suriname.

Ook na een reeks (wisselend besproken) romans, verhalen- en poëziebundels laat de doorbraak voor Niematz vooralsnog op zich wachten. In deze vaardig geschreven nieuwe roman reist een drogistenzoon af naar zijn mysterieuze oom Gilbert die in de Cevennen woont.

Zijn roman ’Het jaar waarin mijn vader stierf’ kwam bij boekwinkel Atheneum abusievelijk op de afdeling ’rouwverwerking’ terecht. Deze bundeling korte verhalen belandt waarschijnlijk wél op de juiste plank. Veel laconiek beschreven menselijk tekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden