nieuwe fictie

„Sinds Stephen Storm (ps) met de mond is gaan schrijven worden zijn verhalen er steeds beter op.” Met die fraaie zin opent deze nieuwe bundel korte verhalen, een genre waarin Van Maanen (1920) zijn meesterschap ruim heeft bewezen. De vertellers zijn veelal laconieke mensen, vaak al wat ouder. De verteltrant is subtiel en natuurlijk.

Van Marga Minco, ook een subtiel verteller, en precies even oud, verschijnt een verzamelbundel met oudere verhalen (geschreven van 1951 tot 2004). Een aantal verscheen niet eerder in boekvorm. Noodlot, herinnering en oorlog spelen in Minco’s werk een belangrijke rol. Over de dag dat haar zus gaat trouwen: „Het was begin mei 1942 en we droegen sinds een paar dagen de sterren.”

Debuutroman over een tobberige twintiger met kleptomane neigingen, sullige baantjes en groot liefdesverdriet. Het scenario waaraan hij werkt wil ook al niet lukken.

Jonge journaliste krijgt per abuis niet haar eigen zoekgeraakte koffer thuis afgeleverd. Welk leven leidt de vrouw van wie de koffer wél is? Elle van Rijn, tevens actrice, werkt deze klassieke fantasie uit tot een thrillerachtige roman.

Dertien stoere, licht absurde verhalen die zich afspelen in de Verenigde Staten en het Oostblok. „We voelden een lichte teleurstelling toen het perron van het Berlin Ostbahnhof verlaten bleek en niemand het trotse, zelfbewuste kosmopolitisme opving dat we uitstraalden.” In 2004 verschenen bij de bescheiden Groningse uitgeverij Kleine Uil.

De titel is een behoorlijk flauw anagram, de roman zelf schuwt het cliché niet. „Lucas Somath opende traag de ogen en staarde geeuwend naar het plafond. Another bloody day in paradise, dacht hij smalend en loste een droge knaller van formaat.” Vlaams debuut.

Rijke en snelle dertiger (’Shit, soms zou je als vent willen dat je ook tieten had’) verliest volkomen onverwacht zijn baan in het bankwezen. Een nieuwe uitdaging dient zich aan: de handel in ’chemicaliën’. „Wat wist ik nou van cocaïne? Geen ruk.” Vaardig geschreven debuut.

Wandelgids die ons door het Utrecht van Nijhoff voert via tien locaties, zoals het huis van de dichter (Oosterstraat 9) en Herenkapsalon De Leur (Lijnmarkt 6).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden