nieuwe fictie

Fraai, gebonden uitgave van Mulisch’ vroege romans: zo kort na zijn dood is er zeker behoefte nog eens terug te kijken. De uitgever herdrukte de afgelopen maand ook Mulisch’ belangrijkste andere romans in paperbackeditie: ’De aanslag’, ’De zaak 40/61’, ’Twee vrouwen’, ’Siegfried’, ’Voer voor psychologen’ en ’De ontdekking van de wereld’.

„Een verontrustende roman die leest als een detective”, belooft de uitgever. Bernlefs nieuwe boek begint in elk geval sterk, met een dood gevonden man, Roderick Vos. Sectie wijst uit dat hij al minstens een half jaar eerder is overleden, aan een hartaanval. Een oud-politieman, nu heritage hunter, gaat op zoek naar erfgenamen.

Drie vrouwen beschrijft Anjet Daane (nom de plume van Anjet den Boer) in haar vijfde, vuistdikke roman. Allemaal hebben ze van doen met televisiepersonage Delle Weel, type perfectionistische chef-kok. De een stond ooit voor haar model, de ander is haar scenarist, de derde moet haar spelen. „Ze probeert Tessa uit te leggen dat aflevering zes om emotionele conflicten draait en dat je die als scenarist onbeschaamd moet durven uitmelken.”

Herdruk van een ’roman over Nederlanders in Indonesië’, in 2000 verschenen bij een andere uitgever. De Bruijn weet het expatbestaan, in het bijzonder dat van ’mijnheer John’, alleszins overtuigend te beschrijven. „Ik toeter eenmaal, draai tegelijk mijn raampje open en deel kreteks uit aan de jongens.”

Voor deze roman baseert Spaey zich (deels) op het waargebeurde verhaal van een Canadese schilderes die de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in België moet portretteren.

Donnez, dichter en befaamd literair radiomaker te Vlaanderen, verwerkt in dit prozadebuut een bekend thema: puberjongetje in merkwaardig gezin. Zo meent zijn moeder dat ze de reïncarnatie is van Marilyn Monroe. Prachtige stijl.

In 2008 won deze debutant, alweer een Vlaming, een verhalenwedstrijd van uitgeverij Contact. De roman speelt zich af op het platteland, rond Oudjaar 1933. Goossens doet enigszins denken aan zijn landgenoot Leo Pleysier. Ook hij blijkt een feilloos oor te bezitten voor rondborstig taalgebruik. „Hebt ge mij verstaan? Of zit er geitenkaas in uw oren?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden