nieuwe fictie

Het verhaal speelt zich af in het fictieve dorpje Zwinnerschans, waarvoor het Zeeuws-Vlaamse Retranchement model stond. Jonge musicoloog wil daar in alle rust aan zijn proefschrift werken, maar het zit ’m nogal tegen. Meeslepende én geestige debuutroman. Eerder dit jaar won de auteur de Nationale Gedichtenwedstrijd.

In deze vlot geschreven zedenschets, Schuttens tweede roman, portretteert ze de hoofdstedelijke bakfietsgeneratie. In de dertig, hippig beroep, kinderen die Storm, Junior, Finn of Noa heten, en sinds kort: een hypotheek. Het blijkt niet makkelijk om afscheid te nemen van het wilde uitgaansleven.

Haijtema, redacteur bij de Volkskrant, verdiepte zich voor dit romandebuut in zijn eigen familiegeschiedenis. De rusteloze boerenzoon Haijte uit Workum probeert zijn bestemming te ontlopen. Aanvankelijk tevergeefs. „Wat hem restte was de tredmolen van omploegen en bemesten, zaaien en oogsten, voeren en melken.”

Dit jubileumnummer gedenkt honderdvijftig jaar Frederik van Eeden (1860-1932), schrijver, psychiater, wereldhervormer, vrouwenliefhebber. Het genootschap tracht al sinds 1934 de aandacht voor de man levend te houden en doet dat op beslist niet-kleffe wijze. Het blad biedt fraaie voordrachten en leuke weetjes. Zo verscheen recentelijk bij de Holland Park Press in Londen een nieuwe, frisse vertaling van ’Van de koele meren des doods’ – Van Eedens nog altijd uiterst leesbare roman uit 1900. ’Hedwig’s Journey’ luidt helaas de nogal slome Engelse titel.

Joodse man die als kind de Tweede Wereldoorlog overleefde is in therapie. De gevolgen van onderduik en Jodenhaat laten zich nog dagelijks voelen. „Wat ik nog wil zeggen: wij zijn even in het vergeetboek geraakt nu de moslims het pispaaltje zijn.”

„Niets mooier dan je eigen naam te zien op de omslag van een boek.” In 2009 publiceerde Moerenhout ’Gevlogen Paradijsvogels’, over te vroeg gestorven BN’ers. Nu komt hij met verhaaltjes van zijn blog. „Boekenbal, here I come!” Pijnlijk overbodig.

Wijzer wordt de schrijver in spe van deze delen uit de reeks ’De schrijfbibliotheek’. Ze bieden precies wat je nodig hebt: veel voorbeelden, veel tips. De behartigenswaardigste: „Schrijven is geen koken, al zijn er mensen die beweren van wel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden