nieuwe fictie

In de nieuwe bundel van Esther Jansma klinkt een verontrustend besef door van verlies en wanhoop: „stel je was totaal verloren onder water / gelopen gezonken de weg waar geen / wegen zijn kwijt en sindsdien ook vergeten (...). Geestig-venijnig klinkt dan weer ’tienminutengesprek’, waarin ouders aan ’knielage tafels neergekrompen in stoeltjes’ moeten plaatsnemen.

De Zuid-Afrikaanse gooide met dit debuut meteen hoge ogen. Een authentiek geluid uit een lastig land: „Nu ik aan tafel zit / met de vijanden van mijn voorvaderen / Ik knik en groet beleefd / maar / ergens diep van binnen / weet ik waar ik sta.”

De veelzijdige, productieve Polet (1924) kreeg in 2003 de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk. Ook als 86-jarige is zijn creativiteit nog niet opgedroogd, zoals blijkt uit deze bundel, waarin het op onsentimentele wijze gaat over ouderdom, toeval, kosmos, toekomst en verleden. En ook over een geliefde, zoals in de regels ’voor Cora’: „De tijd is gaan liggen, vlak naast je / als een hond die is moegespeeld.”

„Alleen, alleen, heel, heel alleen, / Op de wijde, wijde zee! / Geen heilige had meelij met / Mijn ziel in ’t bitter wee.” Aldus Coleridge in zijn beroemde ’Lied van de oude zeeman’. Deze uitgave bevat álle gedichten (plus voorwoord) uit ’Lyrical ballads’, de bundel die Rob Schouten in zijn nawoord beschrijft als het startschot van de emotionele poëzie. Sterk vertaald.

Mooie uitgave met Van Ostaijens belangrijkste bundels.

„Zondags woei / het raam van de studeerkamer / uit zijn sponningen.” Terugblik op poëzie over Zeeland, zoals die in het Zeeuws Tijdschrift werd gepubliceerd. Niet alléén van Zeeuwen, maar bijvoorbeeld ook van een passerende Griek.

Spreektaalspecialisten selecteerden tien bijzondere gedichten uit hun taalgebied (zie de titel): „Warm en duuster is de naacht / tilt van allerhaande geuren / zachies risselt de wiend/ deeur et eupenraem.”, dicht bijvoorbeeld Roely Bakker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden