Nieuwe fictie

Jeroen Brouwers: Bittere bloemen.
Atlas, Amsterdam. ISBN 9789045082813; 285 blz. € 21,95

Na het melancholieke 'Datumloze dagen' (2007) portretteert de meester in deze nieuwe roman opnieuw een somberende oude man, een ex-rechter ditmaal, die zich bevindt op een cruiseschip dat de Middellandse Zee bevaart. Over die zee ervaren we weinig, maar er valt weer volop te genieten van Brouwers' observaties en prachtzinnen: "Leentje heeft beleefd geprobeerd het proesten te onderdrukken, maar het spettert uit haar weg zoals het gas uit haar scootertje."

Sandro Veronesi: XY.
Vert. Rob Gerritsen. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9789044617627; 335 blz. € 19,95

Na het grote succes van 'Kalme chaos' (ook verfilmd) heeft Veronesi, ster van de Italiaanse letteren, ook veel Nederlandse lezers veroverd. In 'XY' neemt hij ons mee naar een Italiaans gehucht, waar onder de sneeuw elf lijken worden gevonden. Vreemd genoeg zijn de slachtoffers allemaal geheel anders aan hun eind gekomen, eentje zelfs door haaiebeten. De verwarring is groot: zou het gaan om een Arabische terreuractie? De dorpelingen, ook van hun stuk gebracht door de toestromende pers, raken geheel ontredderd. Een priester en een psychiater proberen hen bij te staan.

Douglas Coupland: Generatie A.
(Generation A). Vert. Peter Abelsen en Robert Neugarten. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9789029087384; 318 blz. € 19,95

In deze roman, die speelt in de nabije toekomst, zijn bijen uitgestorven. Althans dat denken de bewoners van de aarde. Totdat heel verschillende planeetbewoners gestoken worden. Dat biedt Coupland (beroemd geworden met zijn generatieroman 'Generatie X') de kans in te gaan op de vraag hoe we in het digitale tijdperk met elkaar communiceren. Liefhebbers van Couplands hypermodernismen komen ook aan hun trekken: "De inwoners van Genève hebben allemaal van die vette, zelfvoldane wij-eten-nog-net-zo-als-voor-de-bestuivingscrisiskoppen."

Roberto Bolaño: Amulet.
Vert. Arie van der Wal. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9789029087490; 156 blz. € 15

Deze te vroeg overleden Chileense schrijver (1953-2003) werd vrij algemeen beschouwd als het grootste talent in de Zuid-Amerikaanse literatuur. Deze roman uit 1999 gaat in op een bekend Bolaño-thema: hoe verhoudt literatuur zich tot de werkelijkheid? Hoofdpersoon Auxilio is dol op poëzie ('Ik ken alle dichters en alle dichters kennen mij'), maar als een gewelddadige opstand door haar stad raast, verschanst ze zich met boeken en al twaalf dagen in de wc van het universiteitsgebouw.

Hans Dagelet: De man met de vier o's.
Querido, Amsterdam. ISBN 9789021439471; 262 blz. € 18,95

Hij was al acteur én muzikant, nu manifesteert Hans Dagelet zich ook als romanschrijver. Zoals in veel moderne Nederlandse romans is de hoofdpersoon een 'geslaagde' man (advocaat), die zichzelf voorbijrent, en met de liefde minder goed weg weet. "Otto leeft snel, doet veel en heeft hoge verwachtingen van het leven. Hij kan niet bij iemand blijven met wie hij geen passie deelt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden