nieuwe fictie

Nazmiye Oral: Zehra. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN9789023457725; 207 blz. € 16,90

Poëtische debuutoman van theatermaakster Nazmiye Oral, tevens columniste bij de Volkskrant. In een Turks dorpje dat geteisterd wordt door branden krijgt een meisje onderdak bij een wijze vrouw, begiftigd met bovennatuurlijke gaven. "Ik keek naar Havva, die het jurkje tegen me aanhield, goedkeurend glimlachte en me toch het gevoel gaf dat ik nee mocht zeggen."

Simon Vestdijk: De koperen tuin. Nawoord Jeroen Vullings. Athenaeum, Amsterdam. ISBN 9789025368548; 290 blz. € 24,95

Heruitgave in de prachtige Perpetuareeks van misschien wel Vestdijks beroemdste roman. Zelf vond de veelschrijver het zijn mooiste, memoreert Vrij Nederland-criticus Jeroen Vullings in het nawoord, zijn 'eerste werkelijk volledige liefdesroman'. Ook eenenzestig jaar na de eerste druk heeft het verhaal over Nol Rieske's liefde voor de dochter van zijn pianoleraar niets aan bekoring verloren. De roman, vindt Vullings, zou wederom moeten dienen als 'literair ijkpunt'. Het is een wens die je alleen maar kunt beamen.

Herman Brusselmans: Van drie tot zes. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9789044617443; 200 blz. € 17,95

Van geheel ander kaliber ¿ zacht gezegd ¿ is deze Vlaamse veelschrijver, die inmiddels meer dan vijftig boeken op zijn naam heeft staan. De nieuwste Brusselmans beschrijft het verloederde bestaan van de vadermoordenaar, radiomaker en halfimpotente Willem Zundap. En dat tweehonderd, dichtbedrukte, bijna alinealoze pagina's lang.

James Worthy: James Worthy. Lebowski, Amsterdam. ISBN 9789048808687; 186 blz. € 15,95

Dat debutant James Worthy de Vlaamse veelschrijver zijn literaire held noemt, zoals blijkt uit een interview met Het Parool, verbaast niet echt. "De dienstdoende verpleegster is een opwindende verschijning. Mijn long mag dan ingeklapt zijn, onder de maagdelijk witte ziekenhuisdekens voel ik een ander orgaan uitklappen." De uitgever hoopt op 'dé literaire sensatie van de eenentwintigste eeuw'.

Dimitri Verhulst: Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten. De Bijenkorf/Contact, Amsterdam. ISBN 9789025436346; 93 blz. € 4,95

Fijnzinnige novelle van de Libris-winnaar 2009 over een Senagelese prostituee die zichzelf liever 'gazelle' noemt. Een van haar klanten blijkt een wereldvermaard wielrenner te zijn die ineens het leven laat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden