nieuwe fictie

„De eerste keer dat David Pepin droomde over het vermoorden van zijn vrouw, vermoordde hij haar niet zelf.” Met die sterke zin opent deze Amerikaanse huwelijksroman. David, al dertien jaar gelukkig getrouwd, heeft inderdaad rare fantasieën. Dan sterft zijn vrouw onverwacht (door een hand pinda’s), en David is hoofdverdachte. The New York Times reageerde enthousiast op dit ’gedurfde’, ingewikkeld gestructureerde debuut. Juist dat laatste beviel The Guardian minder, maar ook deze Engelse krant beschouwde Ros (1967) als een talent.

Alweer de vierde roman van Aat Ceelen, die ook als acteur en regisseur werkzaam is. Op vlotte toon vertelt hij over een dikke nietsnut, King, die bijna een klein hondje omverloopt. De bazin van Chérie staat hem niet direct aan, maar als ze ziek wordt voelt hij iets van een doel in het leven en ontfermt zich over het hondje. „King en Chérie hadden een wat afstandelijke maar geen slechte relatie.” De amusante korte roman is aangevuld met vijf verhalen.

Het Scandinavisch Vertaal- en informatiebureau verzorgt regelmatig uitgaven van hier nog niet zo bekende auteurs. Zoals de Fin Mauri Paasilinna. In zijn verhalen maken we kennis met het weidse berglandschap van Lapland, maar ook met de toeristen die het tijdens het hoogseizoen bezoeken – niet altijd tot vreugde van de autochtonen. „Mensen in deze afgelegen streken houden zich liever met iets anders bezig dan het meenemen van wandelende lifters.”

Ruim verkrijgbaar literair tijdschrift dat zich toelegt op het korte verhaal. Elk jaar verschijnen er vier nummers. Voor dit winternummer schreven onder meer Nelleke Noordervliet, A.L. Snijders en L.H. Wiener een verhaal over wraak. Maar er staan ook (vertaalde) verhalen in van onder meer Graham Greene en Maxim Gorki. Ze worden aangevuld met nieuwe light verse rond hetzelfde thema. Quirien van Halen begint bijvoorbeeld zo: „Ik snap wel dat je woedend bent, omdat ik je bedroog / En dat je daarom op mijn naam Viagra blijft bestellen.”

Ook literair tijdschrift De Revisor heeft inmiddels voor een nieuwe vorm gekozen. De ververste redactie richt zich allereerst op de website www.revisor.nl en maakt uit het materiaal dat daar verschijnt elk jaar een selectie voor een tijdschriftboek. Dit is nummer één. De paperback bevat kort proza (van onder meer Anton Valens en Esther Gerritsen), essays over Nederlandse literatuur (van onder meer Piet Gerbrandy) en poëzie van zowel gevestigde dichters (Eva Gerlach, Esther Jansma) als van debutanten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden