nieuwe fictie

De Booker Prize ging afgelopen herfst weliswaar naar ’Wolf Hall’ van Hilary Mantel, maar ook deze Byatt gooide hoge ogen. Het is een rijk gedetailleerd tableau van Engeland, van eind negentiende eeuw tot de Eerste Wereldoorlog, van Art Nouveau, Fabian Society en vrouwenemancipatie, van een landgoed in Kent tot de loopgraven.

2013: na de recessie is Engeland verworden tot kapitalistische dictatuur. Terwijl Frances de deurwaarders afwacht, neemt ze haar leven in ogenschouw: mannen, vrienden, kroost. En ze maakt zich zorgen: bereidt de jeugd die boven haar woont een aanslag voor? Engelse critici reageerden positief op deze roman, die ondanks de pessimistische visie vol geestige observaties staat: Over het puberdomein:„Dit is geen thuis, maar een basiskamp. Overal liggen stapels kleren en Corey heeft zijn motor gerepareerd in de keuken.”

Andrea Levy werd beroemd met 'Klein eiland’ een alom geprezen (en inmiddels tot BBC-serie verheven) roman over Caraïbische immigranten in naoorlogs Engeland. In haar nieuwe, eveneens goed ontvangen roman gaat ze verder terug in de tijd. Het boek speelt ten tijde van én kort na de slavernij. De ex-slaven moeten voor hun kost en inwoning nu nog net zo hard werken als voorheen. Zoals de opzichter het verwoordt: „De vlijtigen en welwillenden zullen het goed hebben.”

Met ’Rode Azalea’ (1994) opende Min veel westerlingen de ogen voor de gruwelen van de Culturele revolutie. ’Parel van China’ gaat over de vriendschap tussen de Amerikaanse, in China opgegroeide schrijfster Pearl Buck en een meisje uit een arme (later maoïstische) familie. Nadat Pearl is gevlucht, wordt Wilg voor haar contact met deze ’cultuurimperialist’ gestraft. „Mevrouw Mao voerde Pearl Buck op als negatief voorbeeld.” De stijl van Anchee Min is in dit boek wel erg stijfjes.

Herdruk van Oberski's moderne oorlogsklassieker, die over Bergen-Bellsen vertelt vanuit de optiek van een jong kind.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden