nieuwe fictie

Drie jaar na het vermakelijke ’De avonturen van Henry II Fix’ komt Atte Jongstra met een nieuwe schelmenroman. ’De heldeninspecteur’ speelt zich weer af in de negentiende eeuw – ditmaal in de Zuidelijke Nederlanden dat genoeg heeft van de Noordelijke. Overal op de Brusselse muren staat de leuze ’Weg met den Hollander!’. „Christus!”, riep Junius geschrokken. „We krijgen hier toch niet óók revolutie?”

Zuid-Afrikaanse novelle over de fatale liefde voor een operazangeres. „Wat lijkt de in mij smeulende begeerte klein in vergelijking met de ondoorgrondelijke machten om ons heen.” Sluitstuk van Brinks drieluik over liefde, waarin eerder al ’De blauwe deur’ en ’Spiegel’ zijn verschenen.

Rijke en snelle dertiger (’Shit, soms zou je als vent willen dat je ook tieten had’) verliest volkomen onverwacht zijn baan in het bankwezen. Een nieuwe uitdaging dient zich aan: de handel in ’chemicaliën’. „Wat wist ik nou van cocaïne? Geen ruk.” Vaardig geschreven debuut.

„Tienduizend blijheden”, zeg ik „ik ben in verwachting”. Amerikaanse roman over twee Chinese zussen die elkaar ondanks de slagen van het lot (na de Japanse inval in 1937 verliezen ze geld en bescherming) trouw blijven. Het boek speelt deels in Amerika, want het tweetal is verkocht aan twee broers uit Los Angeles. De New York Times noemde het boek meeslepend.

Het literair tijdschrift De Tweede Ronde begint na twintig jaar een nieuw leven onder de naam KortVerhaal. Nederlandse poëzie en essays zijn voortaan taboe. Het lentenummer ziet er smakelijk uit, met vertaald werk van onder meer Jonathan Safran Foer en T.C.Boyle en nieuwe verhalen van Hugo Brandt Corstius, Thomas Verbogt en L.H. Wiener.

Ontroerend fotoalbum, samengesteld en becommentarieerd door Teigetje en Woelrat, over hun leven met Gerard Reve in het Friese Greonterp. Mooie anekdotes: Het beroemde gedicht ’Graf te Blauwhuis’ uit ’Nader tot u’ schreef Reve geïnspireerd door het doodgeschoten broertje van de buurvrouw. Hij geeft de buren een exemplaar cadeau; de volgende dag ligt het op de grond bij de brievenbus, met de mededeling: „Dit soort boeken willen wij niet lezen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden