nieuwe fictie

De verrassende winnaar van de Booker Prize 2010 is nu vertaald. De New York Times typeerde het boek treffend als ’een vrolijke mengelmoes van grappen en angsten over Joodse identiteit’. Hoofdpersoon is een sukkelende tv-producent, die veel nadenkt over het succes en het Joods-zijn van zijn vriend Finkler (vandaar ’De Finklerkwestie’).

Ook Galgut haalde de Booker-shortlist, maar hij won niet. De Zuid-Afrikaan, een van de grote talenten van zijn land, stelt in een reisdrieluik (door Griekenland, Afrika en India) de vraag hoezeer we bereid zijn ons aan anderen te binden.

Met ’Lelystad’ (2008), waarin hij zijn jeugd als kind van idealistische Flevolandpioniers beschreef, zette journalist Joris van Casteren (1976) zichzelf als schrijver op de kaart. Nu waagt hij zich aan een roman, over een man die het aanlegt met de zelfdestructieve dochter van een Shelldirecteur. „We waren in het huis van haar broer. Luna nam speed en ging op de kruk van de lichtbak zitten.” Evenals ’Lelystad’ is deze relatieroman overigens gebaseerd op ’een krankzinnige periode in het leven van de schrijver’, onthult de achterflap.

Ook Hanna Bervoets heeft al naam gemaakt. Haar debuut ’Of hoe waarom’ (2009) werd lovend ontvangen. Haar tweede roman is een sympathiek portret van een ’laagbegaafd’ meisje uit Amsterdam-Noord. Brooke is gek op zangeres Céline Dion, en op een dag stapt ze op het vliegtuig naar Las Vegas om haar te ontmoeten. Brieven aan haar idool (’Lieve Celine, dit is niet mijn 1e brief. Ik heb je al 3 dingen geschreven’) wisselt Bervoets af met scènes uit Brooke’s leven: „In het begin mixte Brooke bier met cola. Tot Johan zei: ’Cola gaat ook goed met whisky.’ Toen deed ze dat.”

Italiaanse literatuur is hot, en dat verleidt uitgevers ook auteurs van mindere garnituur te laten vertalen. Zoals Pacifico, die net zo hip probeert te doen als Niccolò Ammaniti Dat leidt tot opgeblazen proza, vol akelige zinnen als ’Aan Corrido raakte ik verslaafd op een meer afstandelijk level’.

„Ik denk eraan om een tijdje weg te gaan. Om aan de verleidingen van Parijs te ontsnappen. Geen mannen en geen Facebook. Wat denk je?” Hippe twintiger Tara is bevriend met haar eenzame buurvrouw, zestiger Marianne. Beiden verlangen naar een ander bestaan. Derde roman van Van der Stap, die in 2006 succesvol debuteerde met ’Meisje met negen pruiken’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden