Orgaandonatie

Nieuwe fatwa: het doneren van een orgaan is een goede daad

Een promotieteam van de JaofNee-campagne, bestaande uit een viertal vrouwen die op de lijst staan voor een donororgaan, gaat de straat op om jongeren op te roepen donor te worden. Beeld ANP
Een promotieteam van de JaofNee-campagne, bestaande uit een viertal vrouwen die op de lijst staan voor een donororgaan, gaat de straat op om jongeren op te roepen donor te worden.Beeld ANP

Een nieuwe Engelstalige fatwa van 111 pagina’s, een theologisch advies, opgesteld door Britse islamitische geleerden, spreekt zijn zegen uit over orgaandonatie. Niet dat er een verbod op gold – in de tijd van de Koran was de medische wetenschap immers nog niet zover. Jaren geleden spraken Arabischtalige geleerden al hun goedkeuring uit over het doneren van organen.

Desalniettemin zijn veel Europese moslims nog huiverig om organen te doneren. Dat raakt juist zieken uit de eigen gemeenschap die wachten op een donor, want een orgaan van iemand met dezelfde etnische achtergrond levert eerder een match op.

“De fatwa is heel duidelijk: het doneren van een orgaan is een goede daad”, zegt islamwetenschapper Arnold Yasin Mol, die als onderzoeker verbonden is aan de British Board of Scholars en Imams – net als de imam van de nieuwe fatwa, Mohammed Zubair Butt.

Knopje uit

Aarzelingen over orgaandonatie hebben te maken met het islamitische principe dat je als mens je lichaam niet mag schaden. Maar volgens Mol komt de huiver eerder voort uit interculturele dan uit religieuze barrières. “Door spraakverwarring ontstaan er allerlei misverstanden. Zo leeft onder moslims de angst dat hier het knopje aan iemands ziekbed snel wordt uitgedaan. Mythes in Arabische media voeden die gevoelens: daar gaat het soms over het oogsten van organen in ziekenhuizen.”

Een fatwa moet het vooral hebben van zijn overtuigingskracht, zegt Mol. “Wat deze fatwa zo sterk maakt is dat deze imam zich enkele jaren compleet verdiept heeft in deze kwestie. Hij is in beraad gegaan bij zowel theologische als medische geleerden, reflecteert op alle eerdere fatwa’s, en brengt de kwestie up to date met de stand van de huidige medische wetenschap.”

Onder collega’s en imams is het plan opgevat om de fatwa ook in het Nederlands te vertalen, vertelt Mol. “Dan hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Lees ook:

Massaal ‘nee’ van Turkse en Marokkaanse Nederlanders tegen orgaandonatie

In vergelijking met twee jaar geleden zeggen twee keer zo veel mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst ‘nee’ tegen het doneren van organen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

Bij orgaandonatie zoekt soort naar soort

Niet-westerse allochtonen zijn niet erg geneigd om donor te worden. Vertellen dat je je eigen groep kunt helpen, verandert de zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden