Nieuwe fase Rijksmuseum met aankoop werk Willink

Gisteren presenteerde het Rijksmuseum in de Philipsvleugel de nieuwste aanwinst: ’Johannes’, een zelfportret van Carel Willink uit 1937.

Met de aankoop van dit twintigste-eeuwse schilderij zet het museum de toon voor de presentatie van het recente verleden in het nieuwe Rijksmuseum, dat in 2010 zijn deuren opent. Het schilderij is deels geschonken door de weduwe van de schilder, Sylvia Willink, en deels aangekocht met steun van een sponsor. De prijs van het schilderij is niet bekendgemaakt.

Carel Willink (1900-1983) had zijn atelier aan de Ruysdaelkade, op steenworpafstand van het Rijksmuseum. Sylvia Willink vertelt dat het museum de schilder kort na zijn intrek in het atelier, in 1935, ’in zijn greep’ kreeg. Hij bewonderde de techniek van de oude meesters, en dacht: „Dat moet ik ook kunnen!”

De schilder heeft zichzelf met ontbloot bovenlijf afgebeeld, geïsoleerd en de blik vragend omhoog; als een verbeelding van de onrust die in deze tijd in Europa heerste.

In de presentatie in de Philipsvleugel zijn foto’s te zien die Willink gebruikte bij het maken van het zelfportret. Volgens Jenny Reynaerts, conservator negentiende- en twintigste-eeuwse schilderkunst, is het niet zeker of de schilder zichzelf als Johannes de Doper of Johannes de Evangelist heeft afgebeeld.

„Met de verwerving van het schilderij van Willink slaat het Rijksmuseum zijn vleugels uit richting twintigste eeuw”, aldus directeur Ronald de Leeuw. „De aankoop van een vroeg werk van Mondriaan, twee jaar geleden, was een eerste stap in die richting, maar wekte nog de indruk dat we niet echt over die drempel durfden.” In de nieuwe presentatie van de twintigste eeuw moeten ’ankerstukken van beeldbepalende kwaliteit’ worden afgewisseld met fotografie en tijdelijke bruiklenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden