NieuwsZelfrijdend vervoer

Nieuwe experimenteerwet: wie weet ziet u binnenkort een zelfrijdende auto voorbijkomen

De autonome Parkshuttle die rijdt in het kantorendistrict Rivium in Cappelle aan den IJssel. Beeld Otto Snoek

In het buitenland mag het al langer, maar nu ook in Nederland: testen met zelfrijdende auto’s op de openbare weg.

Het testen van volledig autonome voertuigen op de openbare weg is vanaf nu toegestaan, maar onder strikte voorwaarden, benadrukt het ministerie van infrastructuur en waterstaat. De voorwaarden zijn vastgelegd in de nieuwe Experimenteerwet, die gisteren van kracht werd. Voordat de minister toestemming geeft voor een test, wordt de aanvraag beoordeeld door de RDW, de politie, de wegbeheerder en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij bepalen of de risico’s voor de verkeersveiligheid minimaal zijn.

Autonome of zelfrijdende voertuigen hebben geen bestuurder, hooguit een bestuurder op afstand, zoals een zelfrijdend ov-busje waarbij een operator in een controlekamer in de gaten houdt of alles goed gaat. Dit is een stap verder dan geautomatiseerde voertuigen. Die hebben wel een bestuurder maar hij wordt geholpen door allerlei technische snufjes, zoals automatisch parkeren en systemen die zorgen dat auto in de juiste baan blijft of die aanrijdingen voorkomen.

Strenge restricties voor het testen

“Zelfrijdend vervoer biedt kansen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal files door ongevallen terug te dringen”, laat minister Van Nieuwenhuizen weten. “Het is belangrijk dat we onze wegen en wetgeving daar op voorbereiden, en niet wachten totdat deze auto’s te koop zijn. Daarom bieden we fabrikanten nu de mogelijkheid om op de openbare weg te experimenteren met dit soort voertuigen.”

De veiligheid van alle weggebruikers staat altijd voorop, stelt de minister. Daarom zijn er strenge voorwaarden en restricties voor het testen. Zo moet de bestuurder op afstand over een geldig rijbewijs beschikken, en mogen de tests alleen uitgevoerd worden binnen een vastgestelde tijd en op een specifiek stuk weg. Ook moet de RDW op de hoogte worden gebracht van de uitkomst.

De ParkShuttle is de eerste

Het eerste concrete project is al gepland. In de wijk Rivium in Capelle aan den IJssel rijdt al sinds 1999 de autonome ParkShuttle, een ov-busje. Dat beweegt zich tot nu toe over een afgesloten baan, maar de gemeente wil dit traject graag doortrekken naar de Van Brienenoordbrug. Dat betekent dat het voertuig ook op de openbare weg zal moeten rijden.

“We zaten te wachten op de toestemming en zijn er heel blij mee”, zegt Robbert Lohmann, medeoprichter van 2getthere, het bedrijf dat de technologie voor de nieuwe Park- Shuttle bouwt. “We maken het voertuig nu technisch klaar voor gebruik in gemengd verkeer, met onder meer obstakel-detectie en een blikveld van 360 graden”, zegt Lohmann. “Begin volgend jaar willen we beginnen met testen op de openbare weg. Het is de bedoeling dat dat de ParkShuttle eind 2020 of begin 2021 echt met passagiers gaat rijden.”

Lees ook: 

Of de zelfrijdende auto het leven van een baby of een bejaarde spaart, hangt af van het land waar hij rijdt

De auto die alles zelf kan moet bij gevaar kunnen kiezen wiens leven wordt gespaard. De uitkomst verschilt per land. 

Eerlijk is eerlijk, de zelfrijdende auto gaat ook gewoon op voor het rijexamen

Eerlijk is eerlijk: als die auto in z’n eentje de weg op wil, dan moet hij - net als de mens - eerst rijexamen doen. Hij moet zijn rijbewijs S halen, met de S van software.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden