Nieuwe executielijsten 1947 Zuid-Sulawsi opgedoken

(TROUW)

In het Nationaal Archief zijn onlangs lijsten opgedoken met daarop 180 namen van Indonesiërs die in 1947 door Nederlandse commando's op het eiland Zuid-Sulawesi standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Deze lijsten, die door een verslaggever van De Correspondent zijn ontdekt, kunnen een rol spelen bij de rechtszaken die nabestaanden tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen.

Woordvoerder Jeffry Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB), de stichting die de belangen van nabestaanden behartigt, is blij met de vondst, hoewel de juridische status van de lijsten nog moet worden vastgesteld. Behalve de namen van 180 slachtoffers zijn er ook zestig getuigenverklaringen gevonden.

De rechtbank oordeelde in 2011 dat de misdaden van militairen niet waren verjaard. De staat moet aan nabestaanden 20.000 euro betalen als kan worden bewezen dat het familielid destijds bij de geëxecuteerden hoorde. In maart oordeelde de rechter nog dat behalve de echtgenote ook de kinderen voor schadevergoeding in aanmerking kunnen komen.

Pondaag is buitengewoon ontevreden over de houding van de Nederlandse overheid, die volgens hem geen vinger uitsteekt om die bewijsvoering rond te krijgen. "Ook hier moeten de nabestaanden er achteraan. Dat vinden we pijnlijk, nu we weten hoe Nederlandse militairen uit de bocht zijn gevlogen. Nederland wil wachten tot iedereen dood is."

In Zuid-Sulawesi heerste in 1947, toen het nog Zuid-Celebes heette, een enorme chaos, waar de Nederlandse overheid geen raad mee wist. Met medeweten van toenmalige premier Beel werden commando's ingezet die met een schrikbewind erin slaagden het gezag te herstellen.

Onder leiding van commandant Raymond Westerling en onderluitenant Jan Vermeulen werden rond de 1500 Indonesiërs zonder enige vorm van proces standrechtelijk geexecuteerd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden