Europese Commissie

Nieuwe Europese Commissie goedgekeurd: Von der Leyen kan aan de slag

Aankomende Eurovoorzitter Ursula von der Leyen naast haar rechterhand Frans Timmermans tijdens de stemming voor de Europese Commissie.  Beeld AFP
Aankomende Eurovoorzitter Ursula von der Leyen naast haar rechterhand Frans Timmermans tijdens de stemming voor de Europese Commissie.Beeld AFP

Het Europees Parlement keurt de nieuwe Europese Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen goed. Het dagelijks EU-bestuur kan daardoor, met een maand vertraging en zonder Britse commissaris, per 1 december aan de slag.

Redactie

Het parlement stemde met 461 stemmen voor, 157 tegen en 89 onthoudingen voor het team-Von der Leyen dat inclusief haarzelf vijftien mannen en twaalf vrouwen telt. Er waren 376 stemmen nodig.

Een commissaris uit het Verenigd Koninkrijk ontbreekt omdat premier Boris Johnson in verband met het beoogde vertrek van de Britten uit de Europese Unie uiterlijk 31 januari, geen kandidaat heeft voorgedragen. Eerste vicevoorzitters van de commissie zijn Frans Timmermans, de Deense Margrethe Vestager en de Let Valdis Dombrovskis.

Het parlement had in eerste instantie drie kandidaat-commissarissen afgekeurd, waardoor Frankrijk, Roemenië en Hongarije nieuwe gegadigden moesten voordragen en de procedure vertraging opliep. Esther de Lange (CDA) is blij dat de commissie eindelijk kan beginnen. "Dat is hard nodig, want ze krijgt genoeg op haar bord, zeker als het gaat om de grote vraagstukken, zoals migratie, het klimaat en de internationale spanningen in de wereld."
De Europese Volkspartij (waarbij CDA, ChristenUnie en 50PLUS), S & D (met PvdA) en Renew (inclusief VVD en D66) hadden hun steun van tevoren aangekondigd.

De Groenen (met GroenLinks) onthielden zich. De SGP stemde tegen, evenals de uiterst linkse fractie waarbij de Partij voor de Dieren is aangesloten. In 2014 stemde het parlement met 423 stemmen voor, 209 tegen en 67 onthoudingen voor de commissie onder leiding van Von der Leyens voorganger Jean-Claude Juncker. Hij wenste zijn opvolger alle succes.

Frans Timmermans feliciteert Ursula von der Leyen na de goedkeuring door het Europees parlement van haar team.  Beeld EPA
Frans Timmermans feliciteert Ursula von der Leyen na de goedkeuring door het Europees parlement van haar team.Beeld EPA

‘Timmermans juiste persoon voor Green Deal’

Aanstaand commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei tijdens haar speech in het Europees Parlement voorafgaand aan de stemming dat Frans Timmers ‘de juiste persoon is’ om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen. De strijd tegen klimaatverandering noemde ze een existentiële uitdaging voor de nieuwe Europese Commissie.

Von der Leyen wees op de bosbranden, droogte en overstromingen die Europa intenser dan voorheen teisteren. De Green Deal is onze nieuwe groeistrategie die nieuwe banen, technologieën, schone energie, minder uitstoot en mondiale standaarden moet opleveren “ten dienste van burgers”, aldus Von der Leyen. Daarvoor zijn “massale investeringen nodig”, zei ze. “We hebben geen moment te verliezen”, aldus de Duitse, die op veel bijval kon rekenen in het parlement tijdens haar speech.

“De wereld heeft ons leiderschap meer dan ooit nodig”, zei Von der Leyen. Haar “geopolitieke” commissie zal zich dan ook inzetten voor de “betere mondiale orde die Europese burgers willen”. Ze wil dat Europa meer tegengewicht kan bieden aan de grootmachten VS, Rusland en China.

Digitalisering & databescherming

Ook op het vlak van digitalisering en databescherming zijn er veel ambities. Dat persoonlijke gegevens van Europeanen met elke klik in de VS terechtkomen noemde ze geen goede toestand. “Het gaat erom dat wij de regels opstellen. Dat is een absolute prioriteit.”

Wat betreft migratie en asiel is het noodzakelijk dat er een einde komt aan de patstelling tussen de lidstaten, aldus Von der Leyen. Zij wees op de noodzaak het asielsysteem te hervormen, op een solidaire manier en met sterkere buitengrenzen. “Maar Europa zal altijd onderdak bieden aan mensen die internationale bescherming nodig hebben.”

Het nieuwe college treedt aan op 1 december, zonder Britse commissaris. Het Verenigd Koninkrijk is van plan de unie uiterlijk 31 januari te verlaten. Vonder Leyen zei dat zij altijd een ‘remainer’ zal blijven. “Wij zijn klaar om de uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Laten we aan het werk gaan”, besloot ze.

Lees ook:
Von der Leyen mag met de Europese Commissie aan de slag na moeizame aanloop

Na bijna vijf wiebelige maanden, vol twijfels over de nieuwe Europese Commissie, wordt de stemming van woensdag een anticlimax.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden