Nieuwe EU-voorzitter Slowakije: traditionele lidstaten moeten toontje lager zingen

Robert Fico, de premier van Slowakije. Beeld afp
Robert Fico, de premier van Slowakije.Beeld afp

De discussie over de post-Brexit-toekomst van de Europese Unie wordt te veel gedomineerd door de gevestigde lidstaten, zoals Duitsland, Frankrijk en de Benelux-landen. Bij de benodigde hervormingen moeten die oude structuren beter luisteren naar de stem van de relatief nieuwe lidstaten in het oosten.

Christoph Schmidt

Dat zei de Slowaakse premier Robert Fico vandaag bij de aftrap van het EU-voorzitterschap van zijn 'nieuwe' land, dat morgen het stokje overneemt van het 'oude' Nederland. "De belangrijkste beslissingen in de EU worden altijd genomen door twee, drie, zes lidstaten", zei Fico op een persconferentie in Bratislava voor Brusselse correspondenten. "Zeker in het geval van de Brexit. De toekomst van de EU vereist een nauwe betrokkenheid van de landen die in 2004 lid zijn geworden. Wij hebben een unieke ervaring met transformaties, die voor ons soms tientallen jaren hebben geduurd."

Minister van buitenlandse zaken Miroslav Lajcak onderschreef deze assertieve Slowaakse inzet voor het voorzitterschap vanmiddag. "Als de traditionele lidstaten een mening hebben, heet dat een 'visie', maar als de nieuwe lidstaten iets zeggen, heet dat een 'probleem'. Dat kunnen we niet langer aanvaarden."

Hoewel premier Fico onderstreepte dat Slowakije het EU-voorzitterschap op zich neemt 'als klein land in zeer moeilijke tijden', sprak hij toch de hoop uit dat veel dingen zullen veranderen het komende halfjaar. Vooral over het Europese migratiebeleid heeft Slowakije een uitgesproken mening.

Geen moslimmigranten
Het land heeft zich samen met onder meer Hongarije van meet af aan (en tevergeefs) gekeerd tegen de verplichte quotaverdeling van 160.000 asielzoekers uit Italië en Griekenland. De sociaal-democraat Fico baarde bovendien opzien door te zeggen dat zijn land geen moslimmigranten wil opnemen. "Voor de islam is geen plek in Slowakije", zei hij vorige maand nog eens, waarmee hij binnen en buiten de EU enige ongerustheid zaaide over de koers van het voorzitterschap.

Fico zei echter dat zijn regering zich bewust is van de neutrale bemiddelaarsrol die ze de komende maanden in de Brusselse onderhandelingen op zich moet nemen. Een moment later haalde hij echter stevig uit naar het plan van de Europese Commissie om torenhoge boetes op te leggen aan lidstaten die weigeren mee te werken aan de herverdeling van asielzoekers. 'Absoluut irrationeel', noemde hij dat voorstel, dat de komende maanden door de lidstaten wordt besproken.

Buiten Brussel
Het eerste resultaat van het voorzitterschap is al binnen, zei de premier: Bratislava organiseert op 16 september een ingelaste top van regeringsleiders over de gevolgen van het Britse vertrek uit de EU. "Het is goed om zoiets buiten Brussel te doen, Brussel heeft nogal een negatieve connotatie gekregen", zei Fico.

De premier noemde verder een betere communicatie met de EU-burgers als een van de prioriteiten voor het komende halfjaar. Die burgers zijn diep teleurgesteld in de EU en dat is volgens hem terecht. "Ik ervaar de Brexit niet als een tragedie, maar als een realiteit. De Britse burgers hebben gereageerd op EU-beleid. Er is geen enkele reden om boos te zijn op de Britse kiezers."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden