Nieuwe eisen voor Spaanse spaarbanken

Minister van financiën Elena Salgado maakte maandag de herstructureringsplannen bekend. (FOTO AP) Beeld AP
Minister van financiën Elena Salgado maakte maandag de herstructureringsplannen bekend. (FOTO AP)Beeld AP

madrid – - De noodlijdende Spaanse spaarbanken, de cajas de ahorros, krijgen tot september de tijd om zelfstandig extra kapitaal aan te trekken. Banken die hier niet in slagen moeten een beroep doen op het herstructureringsfonds van de regering, het FROB.

De Spaanse overheid zal in dat geval aandeelhouder van een caja worden en in het management plaatsnemen voor een periode van maximaal vijf jaar. Minister van financiën, Elena Salgado, die de herstructureringsplannen maandagavond bekendmaakte, verwacht dat er maximaal 20 miljard euro uit het FROB nodig zal zijn. Daarnaast moeten de cajas gaan opereren als commerciële banken, wat de invloed van lokale politici bij de banken moet verminderen. Naar verwachting zal de ministerraad vrijdag over het nieuwe besluit stemmen.

Al maanden kunnen de Spaanse banken, en ook de staat, met moeite geld lenen op de internationale financiële markten. Vooral de spaarbanken zouden hier de oorzaak van zijn, zo concludeerde onlangs het Internationaal Monetair Fonds na een bezoek aan Spanje. Geen belegger of investeerder durft geld in deze banken te steken, uit angst er geen cent van terug te zien. Reden voor deze angst zijn de vastgoedportefeuilles van deze banken. Jarenlang hebben de cajas volop geld geleend aan bouwbedrijven, projectontwikkelaars en particulieren. Nu de bouwsector is ingestort, worden leningen niet terugbetaald en zitten de banken met schulden. De Spaanse banken die het wel goed doen, zoals BBVA en Santander, zeggen onder de cajas te lijden, omdat buitenlanders de gehele Spaanse bankensector over één kam zouden scheren.

Onder druk van centralebankpresident Miguel Ángel Fernández Ordoñez besloot de regering daarom begin deze maand tot een tweede ronde van hervormingen van de spaarbanken. Vorig jaar werd het aantal cajas al teruggebracht van 45 naar 17 door middel van saneringen en fusies. Hiervoor was toen 11 miljard euro uit het FROB nodig.

Een eis van economieminister Salgado is dat alle spaarbanken voor september aan de zogeheten ’tier-1-ratio’, het kernvermogen van een bank, van 8 procent voldoen. Dit betekent dat een bank een groot eigen vermogen achter de hand moet hebben. Onder het Basel III-pakket moeten alle Europese banken in 2013 een tier-1-ratio van 7 procent hebben. Spanje hoopt het vertrouwen te winnen door nu al hoge eisen te stellen aan zijn banken.

De Spaanse beurs reageerde gisteren met verlies op het nieuws. Analisten en economen reageerden wisselend. „Het goede nieuws is, dat ook al moet de Spaanse regering voor meer dan 20 miljard euro bijspringen, de staatsschuld dan nóg onder het Europese gemiddelde zal blijven”, aldus Antonio García Pascual van Barclays Capital op de website van de financiële krant Expansión. „Het slechte nieuws is dat de Spaanse regering zelf ook moeilijk geld kan ophalen op de financiële markten.”

De cajas, die de komende weken hun jaarcijfers presenteren, moeten eindelijk openheid geven over hun vastgoedverliezen en slechte leningen. In de woorden van premier José Zapatero: „Het is tijd om de balansen op te schonen.” En opschonen kan betekenen dat de banken de grond en de huizen die ze in hun bezit hebben moeten verkopen tegen lagere prijzen dan ze lief is. Iets wat ze koste wat het kost wilden voorkomen, aldus de econoom Juan José Dolado, verbonden aan de gerenommeerde Madrileense Carlos III Universiteit. Maar zegt hij: „Het uur van de waarheid is nu toch echt aangebroken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden