Nieuwe eis verhindert akkoord Macedonië

OHRID - Op het laatste moment is gisteren het vredesoverleg over Macedonië op problemen gestuit door nieuwe eisen van de regeringspartij VMRO van premier Georgievski. Die wil plotseling dat etnisch Albanese rebellen hun wapens inleveren voordat hervormingen worden toegezegd.

Het vredesplan gaat nu juist uit van gelijktijdige ontwapening van de rebellen en implementatie van een pakket maatregelen dat de etnisch Albanese minderheid van het land meer rechten geeft en integreert in de politieke en sociale structuren.

De rebellen zijn niet aanwezig bij de onderhandelingen, maar hun zaak wordt behartigd door westerse diplomaten. Een van hen noemde de nieuwe Macedonische eis 'een echte blokkade' en trok de intentie in twijfel van de regering om een politiek akkoord te bereiken. EU-gezant Leotard was positiever, en schatte dat nog enkele dagen nodig zijn om een akkoord te bereiken.

Als dat gebeurt, staat een Navo-macht van 3500 soldaten klaar om toe te zien op een bestand en de ontwapening van de rebellen. Deel van de nieuwe eis zou zijn dat de Navo-macht al naar Macedonië komt voordat een akkoord bereikt is. De Navo-landen voelen er weinig voor om militairen te sturen voordat beide partijen daarmee instemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden