Nieuwe ebola-uitbraak Congo breidt zich uit: ook grote stad bereikt

Het experimentele virus wordt in ontvangst genomen door het Congolese ministerie van Volksgezondheid. Beeld REUTERS
Het experimentele virus wordt in ontvangst genomen door het Congolese ministerie van Volksgezondheid.Beeld REUTERS

Met de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.

Redactie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die is begonnen met het verstrekken van vaccins in Congo, heeft zijn zorgen geuit over het nieuws dat de ziekte Mbandaka heeft bereikt, een stad met zo'n één miljoen inwoners. Hierdoor is de uitbraak, die naar schatting al aan 23 mensen het leven heeft gekost, veel lastiger te bestrijden.

Experimenteel virus

Woensdag werden de eerste 4000 doses van een experimenteel ebola-vaccin naar Congo gestuurd. Gezondheidsfunctionarissen hopen dat ze het kunnen gebruiken om deze nieuwste uitbraak tegen te gaan. Het is de eerste keer dat het vaccin wordt ingezet sinds het is ontwikkeld, tijdens de laatste grote uitbraak twee jaar geleden.

Het vaccin, ontwikkeld door Merck, heeft nog steeds geen vergunning, maar is effectief gebleken tijdens testen in West-Afrika bij de grootste uitbraak ooit van ebola. In de periode 2014-2016 stierven toen 11.300 mensen in Guinee, Liberia en Sierra Leone door het virus.

Gezondheidswerkers hebben tot dusverre twee bevestigde gevallen, 22 waarschijnlijke gevallen en 17 verdachte gevallen van ebola geregistreerd in drie zones van het land. 432 personen zijn geïdentificeerd die mogelijk in contact zijn geweest met de ziekte. Maar dat aantal kan snel oplopen nu het virus de stad heeft bereikt, zo wordt gevreesd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden