Weblog

Nieuwe dorpsbatterij gaat tien jaar mee

GE's Durathon batterij is milieuvriendelijker dan een loodaccu. Beeld GE
GE's Durathon batterij is milieuvriendelijker dan een loodaccu.Beeld GE

In de zoektocht naar opslag van wind- en zonnestroom is weer een stap vooruit gezet. De Amerikaanse multinational GE heeft een nieuwe batterij in de aanbieding die tien jaar lang dagelijks ge- en ontladen kan worden.

Voor de doorbraak van duurzame energie is op dit moment de race naar grootschalige, betaalbare energie-opslag misschien nog wel belangrijker dan prijsverlagingen bij windmolens en zonnepanelen. Zonder die opslag moet voor zon- en windloze uren immers nog worden teruggevallen op traditionele energiecentrales. En als die de helft van de tijd niet draaien omdat hun energie niet nodig is, zijn ze de andere helft van de tijd extra kostbaar om te exploiteren.

General Electric, GE in het kort, doet zijn naam momenteel weer eens eer aan met een deel van een oplossing van dit elektriciteitsprobleem. GE heeft een oude, Zuid-Afrikaanse batterijtechnologie opgekocht en verder ontwikkeld. Een fabriek van 100 miljoen dollar bij New York is deze week geopend, waardoor 6000 Durathon batterijen nu naar een eerste klant kunnen: een Zuid-Afrikaans bedrijf...

De batterij lijkt wat op een traditionele auto-accu die met lood en zuren werkt. Maar GE's batterij bestaat uit sodium chloride en nikkel. Tijdens het laden komen chloor-ionen vrij uit het sodium chloride, waarna die ionen met het nikkel nikkel chloride vormen. Bij het afgeven van stroom gebeurt het omgekeerde.

GE's batterij is per kiloWatt aan opslagcapaciteit duurder dan de loodaccu. Maar als de loodaccu bijna geheel wordt ontladen en weer geladen, gaat hij snel achteruit. Met een paar honderd cycli kan het al gedaan zijn met zijn vermogen lading vast te houden. Volgens GE gaat zijn Durathon accu minstens 3500 ontladingen mee. Als de batterij elke dag één keer wordt geladen, door bijvoorbeeld zonnepanelen, en 's nachts weer wordt ontladen, gaat die dus tien jaar mee. Een bijkomend voordeel is dat de sodium-chloor-nikkel batterij in twee uur geladen kan worden, tegen tien uur voor een loodaccu.

De eerste toepassing krijgt de batterij bij zendmasten voor mobiele telefoonnetten. Die werken op afgelegen plaatsen veeal nog met dieselgeneratoren die daarvoor constant moeten draaien. In combinatie met de batterij kan zo'n 50 procent op de kosten van de dieselgenerator worden bespaard.
Maar GE kijkt ook al naar toepassing van zijn batterij in kleine stroomnetten, bijvoorbeeld voor een dorp of stadswijk. En dan spits ik natuurlijk mijn oren, want dan denk ik meteen aan mijn eigen Bergen Energie.

Op mijn Twitter-account is het een weekje zo goed als stil geweest, maar wie meer energienieuws wil volgen, kan nu weer terecht bij @VincentDekker4.

(Ik was een goeie week fietsen in Zweden - zeker aan te raden voor wie niet altijd vlak wil rijden maar ook niet meteen een Alpenpas over wil - en heb daardoor wat onregelmatiger voor dit weblog geschreven. Ik pak de draad nu weer op, maar wel in zomertempo: in principe eens in de twee dagen.)

Reactie op reacties, t.e.m. 14-07-12
@bijna iedereen: Ai, mijn HBS-B opleiding is echt te ver weggezakt. Zo blij dat scheikunde niet meer hoefde na dat eindexeamen... Dus: nee, ik gebruikte sodium niet om er een quasi-wetenschappelijk tintje aan te geven, maar gewoon omdat ik niet wist dat het om natrium en keukenzout gaat.
@mededeler: ja, keukenzout en nikkel zijn volop beschikbaar en goedkoop. Inderdaad hoopgevend.
@T2000: Ik ben tien dagen weg geweest en ken dit nieuws niet. Heb je wat bronnen? Dat duik ik er in...
@diversen: Nuon en anderen opzeggen zou ik niet meteen doen. De Durathon batterij is niet voor in onze individuele meterkast/kelder. Zoals Jillis Raadschelders van DNV KEMA hier laatst al duidelijk maakte, zijn opslagsystemen die individuele consumenten onafhankelijk maken van het net, nog verre toekomstmuziek. Durathon en zijn concurrenten zijn geschikt om het energieoverschot van veel zonnepanelen of een windmolen op te slaan en weer af te geven in zon- of windloze uren. Dan zijn ze rendabel als vervanger van dure piekstroomcentrales. En uiteraard zijn batterijen een alternatief op plaatsen waar anders kostbare hoogspanningskabels naartoe getrokken moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden