Nieuwe Denker wil mondige mensen

Schrijver/hoogleraar Marli Huijer: Wees niet brutaal, wel vrijmoedig

GERRIT-JAN KLEINJAN

Het opspelden van de glimmende broche duurde welgeteld drie tellen. Wat een ambtsketen is voor een burgemeester, is dit nieuwe versiersel - van een afstandje bezien lijkt het een cirkelvormige scheerspiegel - voortaan voor de nieuwe 'Denker des Vaderlands' Marli Huijer.

Gistermiddag werd Huijer officieel ingehuldigd in boekhandel Donner aan de Rotterdamse Coolsingel. Voor het beschaafd luisterende publiek omschreef Huijer zichzelf als 'tussendenker' "tussen mensen, culturen, verschillende sociale klassen, mannen en vrouwen". Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun mond open durven doen, hield ze haar gehoor voor. "Op die manier krijg je een veelvormige publieke ruimte, waardoor de vrijheid ontstaat om samen te leven."

Marli Huijer (1950) is opgeleid als arts en studeerde later filosofie. Wat begon als hobby, is inmiddels uitgemond in een dagtaak. Tegenwoordig is Huijer schrijver, feministe, hoogleraar filosofie in Rotterdam en lector aan de hogeschool in Den Haag.

Op die laatste instelling geeft ze filosofie aan studenten van wie de ouders meestal niet blank zijn en ook nooit studieboeken hebben opengeslagen. Huijer: "Het is vaak de eerste generatie die gaat studeren." Met filosofieonderwijs brengt Huijer daar in de praktijk wat ze in haar boeken verkondigt. "Er gaat een wereld voor hen open. Het lezen van teksten van filosofen is een vorm van mondig worden. Niet brutaal, wel vrijmoedig."

De eretitel 'Denker des Vaderlands' is een initiatief van Trouw, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en enkele uitgeverijen. Het is de bedoeling dat Marli Huijer twee jaar actief is en daarna haar broche doorgeeft.

In het mudvolle programma (de middag werd gecombineerd met de opening van de Maand van de Filosofie) werd ook stilgestaan bij Huijers voorganger René Gude, die twee weken geleden overleed.

Gude, die tot en met zijn laatste momenten veelvuldig in beeld was, leek zonder enige moeite over de lastigste zaken te kunnen spreken. "Maar daar gingen jaren van worstelen aan vooraf", vertelde Erno Eskens van de ISVW.

Gude, die ook actief was op Twitter, richtte zijn laatste tweet aan zijn opvolgster. 'Zet 'm op Marli, spring ertussen. Dat gaat goed zo!' twitterde Gude nadat hij Huijer op tv had gezien.

Kort daarop stierf hij. Huijer: "Het leek alsof Gude had gewacht. Zijn betrokkenheid heeft diepe indruk op mij gemaakt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden