Nieuwe Democratie en Syriza gelijk op

VAN ONZE CORRESPONDENT

De strijd om de eerste plaats bij de Griekse verkiezingen van morgen blijft spannend. Het linkse Syriza en zijn rechtse rivaal Nieuwe Democratie gaan nog steeds gelijk op in de peilingen: beide halen rond de 30 procent. De grootste partij krijgt volgens de Griekse kieswet 50 zetels extra in het 300 zetels tellende parlement, een niet te versmaden bonus die ervoor zorgt dat een regering zonder de winnaar welhaast onmogelijk is.

De kans lijkt klein dat Syriza of Nieuwe Democratie de absolute meerderheid in het parlement binnenhaalt en alleen kan regeren. Samenwerking met andere partijen is dus nodig. Nieuwe Democratie stuurt aan op een coalitie met Syriza, maar leider Alexis Tsipras houdt de boot af. Hij wil het liefst met de kleine rechtse partij Onafhankelijke Grieken in zee, maar die lijkt de kiesdrempel niet te halen. Daarom komen het sociaal-democratische Pasok en het centrum-liberale De Rivier in beeld; beide staan in de peilingen rond de 5 procent. Deze partijen zijn ook de gedoodverfde kandidaten om Nieuwe Democratie aan een meerderheid te helpen en zitten dus, ook al zijn ze klein, gebeiteld.

De vluchtelingenproblematiek speelt bij de stembusgang een ondergeschikte rol. Syriza is voor een ruimhartig beleid terwijl Nieuwe Democratie de grenzen het liefste sluit, maar beide partijen vinden dat de oplossing op Europees niveau ligt. De partij die zich er nog het sterkste op profileert is het extreem-rechtse Gouden Dageraad, dat derde in de peilingen staat met zo'n 7 procent. Die partij gaat er ook prat op de grootste tegenstander te zijn van de bezuinigingsafspraken met de internationale geldschieters.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden