Nieuwe Deense regering versoepelt immigratiebeleid

Helle Thorning-Schmidt Beeld ap
Helle Thorning-SchmidtBeeld ap

De nieuwe centrumlinkse minderheidsregering in Denemarken zet het mes in een reeks maatregelen van de vorige, centrumrechtse ministersploeg.

Redactie

Zo wordt het strenge immigratiebeleid versoepeld zodat gezinshereniging minder problematisch is. Ook verdwijnt het ministerie van Integratie, dat werd gecreëerd in 2001.

Het vorige Deense minderheidskabinet was een inspiratiebron voor PVV-leider Geert Wilders. Ook premier Mark Rutte verwees geregeld naar het Deense model als voorbeeld voor zijn eigen minderheidskabinet.

De nieuwe premier van Denemarken, Helle Thorning-Schmidt (44), meldde vandaag dat ze met twee andere coalitiepartijen overeenstemming heeft bereikt over een beleidsprogramma. "Met dit programma kunnen we Denemarken moderniseren'', zo stelde de politica van de sociaaldemocratische partij. Met Thorning-Schmidt krijgt Denemarken haar eerste vrouwelijke premier.

Extra grenscontroles verdwijnen
Morgen presenteert Thorning-Schmidt haar team van ministers en geeft ze opening van zaken wat betreft haar beleid. Ze heeft al aangekondigd dat haar regering een einde zal maken aan de omstreden extra controles aan de grens met Duitsland. Ook beloofde de premier dat het leven niet duurder zal worden voor haar landgenoten. Die moeten als het aan haar ligt wel een uur langer per week gaan werken om de arbeidsproductiviteit te verbeteren.

Om de groene component in het regeringsblok tevreden te houden, zal het kabinet met maatregelen komen om het gebruik van groene energie te stimuleren. Ook komen er strengere regels tegen de uitstoot van broeikasgassen.

Slechte verkiezingsuitslag
Tijdens de stembusgang in september verloor de partij van Thorning-Schmidt een zetel en kreeg daarmee nog geen kwart van de stemmen. Het was het slechtste resultaat in meer dan een eeuw. Het linkse blok als geheel stelde ook teleur. De vier partijen kwamen samen 1 zetel tekort voor een absolute meerderheid, terwijl peilingen beter hadden voorspeld.

Dat Thorning-Schmidt toch aan de macht komt, heeft ze te danken aan het nog slechtere resultaat van rechts. Het zogeheten Blauwe Blok onder leiding van de tot dan grootste partij van het land, de Liberale Partij, kreeg nog minder zetels. Daarom heeft Thorning-Schmidt een minderheidsregering kunnen formeren.

De verkiezingsuitslag maakte Thorning-Schmidt volledig afhankelijk van anderen op links. Als premier zal ze het dan ook erg moeilijk krijgen, verwachten waarnemers. Sommige analisten verwachten zelfs dat de linkse coalitie van Thorning-Schmidt snel uiteen zal vallen.

Slecht imago
Bijkomend probleem voor Thorning-Schmidt is haar imago onder het volk. De sociaaldemocrate wordt spottend 'Gucci-Helle' genoemd, wegens haar voorkeur voor dure kleding en handtassen. Thorning-Schmidt en haar echtgenoot Stephen Kinnock, de zoon van de Britse oud-politicus en ex-Eurocommissaris Neil Kinnock, werden bovendien beschuldigd van belastingontduiking. Het echtpaar verklaarde een fout te hebben gemaakt en betaalde vorig jaar het achterstallige geld terug. Maar meer dan de helft van de Denen geloofde niet dat het om een onschuldige fout ging, bleek naderhand uit een peiling.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden