Nieuwe De La Mar Theaters: 'Ons theatergebouw voor anderen'

Ogenschijnlijk was het een simpele opdracht: verbouw een versleten en te klein theater plus een belendende bioscoop tot een splinternieuw theatercomplex, met 600 stoelen in de kleine en 850 plaatsen in de grote zaal plus twee repetitieruimtes.

Maar voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen kreeg met zijn mede-architect Arno Meijs een delicate locatie toebedeeld: een stukje verpauperd 'Off Broadway' achter het Leidseplein, gelegen op het propvol gebouwde 'Ile de la cité' van Amsterdam.

Het Nieuwe De la Martheater en de bioscopen Calypso/Cinerama wijken voor de uitgekomen droom van theaterproducent Joop van den Ende: één theatergebouw met twee zalen voor zowel vrije producties als gesubsidieerd theater.

Gisteren presenteerden architecten en producent de maquette, eind 2008 moeten de eerste premières plaatsvinden in de 'Nieuwe De La Mar Theaters'.

De architecten hielden zich zo goed aan de stedebouwkundige regels, dat ze zelfs 'roomser dan de paus' werden: met hun glazen façade herstelden zij nota bene de dak- en gootlijnen tussen buurman Filmmuseum enerzijds en buurvrouw Hotel Américain anderzijds.

Over drie verdiepingen kunnen foyerbezoekers door de wand van gegoten glas in de Marnixstraat kijken, en bekeken worden. En vanaf de straat kunnen de 'riante trap' en de theaterbrasserie worden gezien. 'Breng leven achter de ramen', was het credo van de architecten. Met meteen erachteraan hun devies: 'hou het in toom'.

Aangezien theater bestaat bij de gratie van diepte, plakten Coenen en Meijs een tweede façade voor de glaswand, die welbeschouwd een uitvergroot decorstuk is. Het is de gevel van het oude, half afgebrande schooltje pal naast Américain. Teneinde de toneeltoren te verbergen, smokkelden zij anderhalve etage extra in de schoolgevel. Behalve voor het noodzakelijke theatrale diepte, komt die 'nepgevel' tegemoet aan Coenens 'stationsrestauratieverlangen'.

Mecenas Joop van den Ende noemde het cadeau dat hij samen met zijn vrouw Janine aan Amsterdam schenkt (45 miljoen euro) 'ons gebouw voor anderen'. Slenterend door zijn favoriete Museum Singer in Laren, vroeg hij zich retorisch af hoe dat daar ooit terecht kwam. ,,Nou, door twee mensen die dat leuk vonden.“

Van den Ende hoopt dat in de nieuwe Nieuwe De La Mar Theaters nu eindelijk 'artiesten eens wat langer dan een week' met hun voorstelling kunnen staan. ,,En niet zoals de 80-jarige Johnny Kraaijkamp die na een week uitverkochte zalen in Amsterdam, op tournee door het land moet worden gezeuld.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden