Nieuwe crisis houdt kijkers lang aan tv

HILVERSUM - De tv-uitzendingen over de jongste crisis in de Golf zijn vanaf het begin goed bekeken, vooral de extra nieuwsuitzendingen van de publieke omroep. Het NOS-journaal zond woensdagavond om 22.58 uur een eerste extra uitzending uit, met 1,15 miljoen kijkers, drie keer zoveel als normaal. Om 23.15 werd Studio NOS afgebroken voor een extra journaaluitzending die vervolgens met onderbrekingen de hele nacht doorliep. Rond middernacht stonden er 840 000 toestellen op afgestemd, tegen tweeën 100 000.

RTL 4 begon om 23.06 uur met een extra uitzending, ook op RTL 5. Deze bond de eerste uren zo'n 295 000 kijkers aan zich. SBS 6 wijdde van 23.58 tot 00.40 een extra editie van Actienieuws aan de aanval, voor ongeveer 170 000 televisiekijkers. Veronica besteedde in het geheel geen aandacht aan de operatie Desert Fox.

De Amerikaanse nieuwszender CNN, die traditiegetrouw goed scoort bij een crisis, draait niet mee in het kijkonderzoek. Operatie Desert Fox is de eerste grote internationale crisis die inwoners van Amsterdam en omstreken niet via CNN kunnen volgen. De zender verdween afgelopen september van de kabel omdat CNN de tarieven van exploitant A2000 te hoog vond. Inmiddels zijn er besprekingen gaande over de terugkeer van CNN op de kabel. De Britse satellietzender BBC World is in de plaats gekomen van CNN.

Het NOS-journaal heeft verslaggever Gerard Arninkhof ter plaatse in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens adjunct hoofdredacteur Jan Rodenburg van het Journaal is het eigenlijk toeval dat de NOS er op het juiste moment zit: “We vonden het interessant daar te zijn. Maar dat vonden we al eerder en vaker. Nu hadden we visa en daarom zitten we in Bagdad.” Het was de bedoeling eigen reportages te maken over de wapeninspecties en van de levensomstandigheden van de bevolking. In 1991 wilde de NOS ook het land binnen, maar dat lukte niet. Cameraploegen en verslaggevers doorkruisten vervolgens de belendende gebieden en zagen met leedwezen toe hoe Peter Arnett namens CNN dagelijks verslag deed van tussen de vallende bommen. Naast Arnett bleek alleen nog een Spaanse journalist bijtijds een visum voor Irak te hebben bemachtigd. Nu zitten er veel meer internationale journalisten.

Nieuw element in deze crisis is de discussie op Internet. Irakezen en Amerikanen discussiëren er over de aanval. Verrassend zijn de bijdragen niet. Van Iraakse kant vormen de bommen 'een manier van Amerikaanse politici om punten te scoren bij de kiezer', terwijl de Amerikanen vinden dat Irak de aanval over zichzelf heeft afgeroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden