Nieuwe confrontatie dreigt in Kosovo

amsterdam – De spanning rond Kosovo blijft groot. Internationaal zijn er woedende reacties op de bestorming gisteren van enkele ambassades in de Servische hoofdstad Belgrado. In de stad Mitrovica in Kosovo zelf komt het vandaag mogelijk tot een nieuwe confrontatie tussen Serviërs en Albanezen. En Rusland dreigt met geweld als het Westen zich in de kwestie-Kosovo niet aan het internationaal recht houdt.

Met name de VS uitten harde kritiek op Servië, omdat het de aanval op de Amerikaanse ambassade in Belgrado niet voorkwam. Relschoppers staken de ambassade gisteren in brand na een massale demonstratie tegen Kosovo’s onafhankelijkheid, een stap die door de VS is erkend. De politie kwam pas na drie kwartier, en zou weinig hebben gedaan om het vandalisme te beëindigen. Er viel één dode, vermoedelijk een van de relschoppers. De Nederlandse fotograaf Dirk-Jan Visser moest zich in het ziekenhuis laten behandelen nadat relschoppers hem te lijf gingen. Ook bij ambassades van Groot-Brittannië, Kroatië, Turkije, Duitsland en Canada zijn vernielingen gemeld.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de aanvallen op de ambassades eveneens. Lidstaten zijn verplicht om deze vertegenwoordigingen van andere staten goed te beschermen. EU-buitenlandchef Javier Solana noemde de aanvallen ’totaal onacceptabel’. En Duitsland dreigde vanochtend dat als het geweld zich herhaalt, het „onvermijdelijk consequenties zal hebben voor de band van Servië met de EU.” De Servische regering lijkt dat te beseffen. Premier Kostunica veroordeelde de rellen en zei dat ze de strijd van Servië tegen de onafhankelijkheid van Kosovo bemoeilijken.

Rusland dreigde vanochtend met geweld als westerse landen de VN blijven negeren in de kwestie-Kosovo. De Russische gezant bij de Navo, Dmitri Rogozin, zei dat juridisch de status van de Servische provincie Kosovo en Metohija alleen via de Veiligheidsraad kan worden gewijzigd. Rusland heeft daar vetorecht. „Wanneer de EU een gezamenlijk standpunt inneemt (over erkenning) of wanneer de Navo afwijkt van zijn mandaat voor Kosovo, dan zijn ze in conflict met de Verenigde Naties”, volgens Rogozin. „Dan zouden wij er van moeten uitgaan dat wij slechts worden gerespecteerd indien we brute kracht, dat wil zeggen de gewapende macht, gebruiken.” Hij voegde er aan toe dat Rusland geen oorlog met de Navo zal beginnen over Kosovo, maar wat hij dan precies bedoelde met ’brute kracht’ bleef onduidelijk.

Intussen maakt Mitrovica zich op voor een nieuwe confrontatie tussen Serviërs en Albanezen. Van beide kampen zouden veel betogers naar de brug gaan over de Ibar-rivier, die het Servische deel scheidt van het Albanese deel van de stad. Aan Servische kant zouden ook betogers in aantocht zijn uit Bosnisch Servië. Daar hebben ze gisteravond laat in het parlement gezinspeeld op de afscheiding van Bosnië. „Als een significant aantal VN-lidstaten, met name EU-lidstaten, de onafhankelijkheid van Kosovo erkent, meent het parlement van Republica Srpska (Bosnisch-Servië, red.) dat hij het recht heeft een referendum uit te schrijven met betrekking tot de wijziging van de staatsrechtelijke status”, luidde de tekst van een resolutie die met zeer grote meerderheid is aangenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden