Nieuwe coalitie schrapt terecht ook in renteaftrek van bestaande hypotheken

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Wat uiteindelijk de exacte inhoud van hun regeerakkoord ook wordt, nu al kan gesteld worden dat Mark Rutte en Diederik Samsom een prestatie van formaat hebben geleverd. In anderhalve maand wisten zij VVD en PvdA naar een politiek akkoord te loodsen. Een akkoord tussen de twee grote tegenstanders uit de verkiezingscampagne.

De snelheid en het feit dat er geen politiek geweld nodig was om de partijen tot een akkoord te bewegen, zijn reden voor een groot en welgemeend compliment aan de voorlieden van liberalen en sociaal-democraten.

Alles wijst erop dat ook wat inhoud van het nieuwe regeerakkoord betreft de twee partijen elkaar niet in een dodelijke wurggreep hielden waardoor opnieuw noodzakelijk beleid jaren uitgesteld zou zijn.

Het nieuwe kabinet zal niet een plat bezuinigingskabinet zijn, dat de overheidsfinanciën op orde tracht te krijgen zonder oog te hebben voor de vele noodzakelijke hervormingen om de economie voor de langere termijn een duw in de positieve richting te geven.

Zo komt er op korte termijn eindelijk duidelijkheid op de woningmarkt. Nieuwe én bestaande hypotheken zullen uiteindelijk minder rente-aftrek opleveren voor vooral de hogere inkomens. De aftrek wordt na een overgangstermijn van enige jaren uiteindelijk maximaal 38 procent.

De aftrek gaat met een half procent per jaar omlaag. Juist die lange overgangstermijn, en het feit dat de twee partijen hebben afgesproken de opbrengst onmiddellijk om te zetten in verlaging van de inkomstenbelasting, rechtvaardigt dat niet alleen houders van nieuwe hypotheken met de nieuwe regels te maken krijgen, maar ook houders van al bestaande hypotheken.

Dat bestaande hypotheken niet konden worden ontzien, was al op voorhand duidelijk. Er zouden anders voor langere tijd twee systemen naast elkaar hebben bestaan. Houders van oude hypotheken zouden worden ontmoedigd nog een ander huis te kopen en de woningmarkt zou vast blijven zitten.

VVD-leider Mark Rutte wist dit natuurlijk ook. Desondanks stelde hij met nogal wat nadruk in de verkiezingscampagne dat bestaande hypotheken bij de VVD veilig zouden zijn.

Een regeerakkoord is compromissen sluiten. Daar is niets mis mee. Rutte maakte het in de campagne echter wel bont. De VVD-leider heeft geen kiezersbedrog gepleegd. In dat oordeel moet het hele regeerakkoord betrokken worden. Maar hij reed wel een scheve schaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden