Nieuwe coalitie kleedt RijnGouweLijn uit

Provinciebestuur: Lightrail niet door Leiden, niet tot de kust

De RijnGouweLijn wordt niet door de binnenstad van Leiden aangelegd. De snelle tram zal ook niet naar de kustplaatsen Katwijk en Noordwijk rijden. In plaats daarvan komt er een busverbinding tussen Leiden en de kust. Dit staat in het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur van Zuid-Holland, bestaande uit partijen VVD, CDA, D66 en SP.

Het besluit van de kersverse coalitie is opmerkelijk; de provincie heeft zich jarenlang hard gemaakt voor de RijnGouweLijn, die Gouda, via Alphen aan den Rijn en Leiden met de Noordzeekust moest verbinden. Met name de gemeente Leiden heeft zich de laatste jaren fel verzet tegen de lightrail, omdat de provincie deze dwars door het centrum wilde aanleggen. Toen het stadsbestuur bekendmaakte niet langer mee te werken aan het project, dreigde Zuid-Holland juridische maatregelen te nemen. CDA-gedeputeerde Asje van Dijk noemde de lightrail vorig jaar in een interview met deze krant "de slagader van het hele openbaar vervoer in de regio. Het belang van de RijnGouweLijn overstijgt het belang van Leiden".

Van de oorspronkelijke plannen rond de lightrail is weinig over. Dat is ten eerste winst voor D66 en SP, twee partijen die zich in de gemeenteraad van Leiden altijd hebben verzet tegen aanleg door de historische binnenstad. De VVD zal zich ook winnaar voelen, nu de 100 miljoen euro die wordt bespaard op de RijnGouweLijn, zal worden besteed aan de RijnlandRoute. Deze weg moet nog worden aangelegd tussen de snelwegen A44 en A4, ten zuiden van Leiden. De financiering van de RijnlandRoute was lange tijd een probleem, maar is met de extra 100 miljoen bijna rond.

Het verdriet zit bij de PvdA, de partij die zich vanaf het prille begin achter de RijnGouweLijn heeft geschaard, maar nu vanuit de oppositiebanken moet toezien hoe de lightrail wordt uitgekleed.

De coalitie maakte gisteren ook bekend dat Zuid-Holland flink gaat bezuinigen, onder meer door minder subsidies te verstrekken en door banen op het provinciehuis te schrappen. Het aantal gedeputeerden daalt van zeven naar vijf. De opvallendste gedeputeerde wordt Liesbeth Spies, het voormalige CDA-Kamerlid en waarnemend partijvoorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden