Nieuwe coalitie in Griekenland

De leider van de links-radicale partij Syriza, Alexis Tsipras, na de bekendmaking van de voorlopige uitslag. Beeld afp

Het is de leider van Syriza, Alexis Tsipras, snel gelukt om een nieuwe regering te vormen. Binnen enkele uren na de verkiezingen vormen de links-radicale Syriza samen met de rechts populistische partij Onafhankelijke Grieken een coalitie. Dat maakte partijleider Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken bekend na een gesprek met Tsipras. Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de Europese Unie Griekenland heeft opgelegd, maar zijn het sterk oneens over sociale kwesties.
De coalitie bezet ongeveer 162 van de 300 zetels in het parlement.

Feitelijk delen de partijen maar één programmapunt: weg met de trojka. Dat was voor Tsipras kennelijk voldoende, want naast de Communisten was het de enige partij die Tsipras vooraf niet direct uitsloot als coalitiepartner. Veel Grieken zagen het als een veeg teken dat hij vlak voor de verkiezingen een voormalig parlementslid van Onafhankelijke Grieken binnenhaalde. De partij is zo klein dat het maar de vraag was of ze wel in het parlement kon komen. In de peilingen zweefde ze steevast rond de kiesdrempel.

De 40-jarige Tsipras maakte zich bij veel Grieken populair door zich te verzetten tegen de Europese Unie. Griekenland is op een haar na bankroet en wordt financieel in leven gehouden door andere Europese landen. In ruil voor leningen moest Griekenland afgelopen jaren streng bezuinigen, lonen verlagen, belastingen verhogen en de schulden terugbetalen. Ongeveer 25 procent van de Grieken is werkloos en de economie zit nog steeds in het slop. Syriza wil een einde maken aan de bezuinigingspolitiek en dat zou kunnen betekenen dat Griekenland de eurozone verlaat. "Wij hebben vandaag geschiedenis geschreven", zei Tsipras zondagavond in de Griekse hoofdstad Athene na de verkiezingsoverwinning. "Vanaf morgen begint het harde werken."

Werkloosheidpercentages Griekenland, Spanje, Nederland en Duitsland. Beeld Eurostat

Europese regels
Toch kan Griekenland niet eenzijdig besluiten om de afspraken met de EU op te zeggen en zijn schulden niet meer de voldoen. Het land zou daarmee de Europese regels overtreden. Dat stelde ECB-bestuurder Benoit Coeuré in een reactie op de winst van Syriza. De bezuinigingen zijn door de eurolanden, het IMF en de ECB als voorwaarde opgelegd voor de noodkredieten die aan Griekenland werden verstrekt. Bovendien wil het land dat een groot deel van zijn schulden wordt kwijtgescholden, zodat de Griekse economie weer ruimte krijgt om te groeien.

Volgens Coeuré moet Europa wel laten zien dat het zich aan de 'radicale' politieke veranderingen in Griekenland kan aanpassen. Dat zou kunnen betekenen dat de looptijd van Griekse leningen wordt verlengd, of dat de rente op leningen wordt verlaagd. De ECB speelt in dit proces volgens hem echter geen rol. Dat besluit moet worden genomen door de ministers van financiën van de eurolanden.

Beeld Infografieken Nederland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden