NieuwsLandbouwgif

Nieuwe coalitie bundelt krachten tegen gebruik van landbouwgif

Wereldwijd sterven bijenvolken door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Beeld ANP

Milieu- en burgergroepen bundelen hun krachten om campagne te voeren tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. In Utrecht is gisteren Pan-NL opgericht, een Nederlandse afdeling van het internationale Pesticide Action Network. Pan is onder meer actief in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Het initiatief voor de Nederlandse afdeling komt van de Vereniging Leefmilieu in Nijmegen, Pan-EU in Brussel (een netwerk van 46 milieuorganisaties in 28 Europese landen) en de Nederlandse afdeling van het internationale vrouwen- en milieunetwerk WECF. De organisatoren willen ‘een beweging opzetten voor meer biodiversiteit en tegen de vanzelfsprekendheid van bestrijdingsmiddelen’, aldus de initiatiefnemers. De Nederlandse land- en tuinbouw gebruikt, na Malta, in de EU de meeste bestrijdingsmiddelen per hectare.

Bij de nieuwe organisatie zijn enkele Nederlandse burgergroepen betrokken, zoals Bollenboos en Meten=Weten, die in Drenthe ageren tegen het gebruik van chemicaliën in de lelieteelt.  Zij zijn ongerust over de blootstelling van omwonenden van bollenvelden aan het landbouwgif.

Hogere concentraties

Volgens Margriet Mantingh, specialist water- en voedselveiligheid bij het WECF, blijkt uit een recente analyse van metingen van de voedsel- en warenautoriteit NVWA dat er in gangbaar geteelde aardbeien en appels van Nederlandse bodem hogere concentraties resten van bestrijdingsmiddelen zitten dan in geïmporteerde vruchten. “In drie van de vijftien onderzochte Nederlandse aardbeienmonsters werden acht tot negen verschillende residuen gevonden. Volgens de wet is dat allemaal toegestaan. Maar zijn dergelijke producten wel zonder risico’s voor bijvoorbeeld chronisch zieken, zwangere vrouwen en kleine kinderen?”

Mantingh pleit voor meer onderzoek naar de effecten van cocktails van chemicaliën op kwetsbare groepen. “Combinaties van stoffen die in ons voedsel achterblijven worden niet getest en niemand weet wat de chronische effecten op onze gezondheid kunnen zijn.” Zij stelt dat voor de meeste middelen het langdurig effect bij mensen niet is onderzocht.

De nieuwe koepel Pan-NL wil het debat over bestrijdingsmiddelen in Nederland stimuleren, zo bleek gisteren in Utrecht. Volgens Mantingh, die in 2019 onderzoek deed naar bestrijdingsmiddelen in dierlijke mest op boerderijen in Gelderland, zijn er ook in de consumentensector nog stappen te zetten. Zij noemt het voorbeeld van vlooienbanden voor honden, die worden verkocht in dierenwinkels. Daarin zit vaak meer dan een gram van het bijengif imidacloprid. “Ik heb eens uitgerekend hoeveel bijen één zo’n vlooienband kan doden: 1,6 miljard stuks. En dat is gewoon te koop in winkels.”


Lees ook:

Mest barst van de chemicaliën en dat is slecht nieuws voor weidevogels

Nieuw onderzoek legt een verband tussen de afname van het aantal weidevogels en bestrijdingsmiddelen in mest, ook die van dieren op biologische boerderijen. 

Nog steeds te veel gebruik van landbouwgif, kabinetsbeleid faalt

Het kabinet besloot vijf jaar geleden dat boeren en tuinders fors minder gif mogen gebruiken.Er blijkt nog te weinig veranderd.

De EU heeft zijn criteria afgezwakt, en dus mag het meeste landbouwgif gewoon worden gebruikt

Door verwatering van de Europese regels hoeft vrijwel geen landbouwgif van de markt te worden gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden