Nieuwe cijfers vluchtelingen: 'crisis van historische proporties'

null Beeld anp
Beeld anp

In de afgelopen zes maanden hebben 137.000 vluchtelingen Europa bereikt via de zee. Dat is 83 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat maakte de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, Unhcr, vandaag bekend.

Reactie

De organisatie baseert dit cijfer op data die zij kreeg van Griekenland, Italië, Malta en Spanje. Unhcr spreekt in het halfjaarrapport van een vluchtelingencrisis die inmiddels 'historische proporties' aanneemt.

Verdrinkingsdood
Het aantal bootvluchtelingen dat de verdrinkingsdood stierf, is volgens het rapport ten opzichte van vorig jaar verdrievoudigd. Het afgelopen half jaar kwamen 1867 vluchtelingen om het leven. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode bijna zeshonderd.

Het aantal vluchtelingen dat omkwam was in april dit jaar ongekend hoog: 1308 doden in één maand. Terwijl in mei en juni 80 mensen omkwamen. Europa stuurde begin mei na noodberaad in groteren getale dan daarvoor reddingsploegen de zee op. Die hebben aan de cijfers te zien groot succes gehad.

(Trouw-correspondent Pauline Valkenet voer onlangs mee met het Belgische marineschip de Godetia, dat vluchtelingen uit zee oppikte. Lees hier haar verslag.)

Antonio Guterres, hoofd van Unhcr, noemt de grote daling 'hoopgevend'. "Dit is een teken dat het met de juiste aanpak mogelijk is meer en meer levens te redden op zee." Maar volgens Guterres is Europa er nog lang niet. "We moeten waakzaam blijven. Er zijn nog duizenden vluchtelingen die wekelijks de oceaan oversteken."

Uit het rapport blijkt ook dat de meeste vluchtelingen die in Europa aankloppen uit Syrië komen, waar al vanaf 2011 een bloedige burgeroorlog woedt. Daarna volgen Afghanen, die vluchten voor het aanhoudende geweld in hun land, en Eritreërs, die het regime van president Isaias Afewerki ontvluchten.

Volgens Guterres zijn de vluchtelingen zeker geen schatzoekers: "Het merendeel van de mensen die via de zeeroute in Europa belanden, zijn vluchtelingen die bescherming zoeken tegen de oorlog en vervolgingen."

null Beeld Unhcr
Beeld Unhcr

Omdat de stroom vluchtelingen zo groot is, is de opvang in veel Europese landen volgens het rapport 'inadequaat'. Vooral Griekenland laat steken vallen, en in Italië varieert de opvang te sterk per regio. De Unhcr benadrukt tegenover de Europese Unie dat Griekeland ook op dit punt hulp behoeft.

Oost-Europa
Volgens het rapport is er sprake van een nieuwe vluchtelingentrend: Oost-Europa raakt in zwang. Volgens het rapport steken duizend mensen elke dag de oostelijke grens van Griekenland over. Unhcr maakt zich hier zorgen over, omdat de route door de bergen gaat en vluchtelingen het risico lopen de dupe te worden van smokkel en criminele netwerken.

Unhcr verwacht dat in de zomermaanden nog meer mensen de zee over zullen steken, om de simpele reden dat het er beter weer voor is. Het rapport besluit: "In tijden van conflict zullen hekken en grenzen mensen die vluchten voor hun leven niet tegenhouden. Ze zullen blijven komen."

Later deze week lezen abonnees in Trouw een interview met Unhcr-baas Antonio Guterres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden