Nieuwe Chinese eigenaar Reaal bezig aan indrukwekkende opmars

null Beeld anp
Beeld anp

Met de voorgenomen verkoop van verzekeraar Vivat doet de staat het oude REAAL over in Chinese handen. Niet de Nederlandse verzekeraar ASR, maar de Chinese verzekeringsgroep Anbang besloot een bod uit te brengen en wordt voor een appel en een ei de nieuwe eigenaar. Anbang spreidt al langer een grote expansiedrift tentoon, en is niet het enige Chinese bedrijf dat op overnamepad is in Europa.

De circa vierduizend werknemers van Vivat zijn nu dus overgeleverd aan Anbang, dat de ambitie heeft een van de grootste verzekeringsgroepen ter wereld te worden. Die ambitie is concreet: Anbang is de afgelopen maanden aan een indrukwekkende opmars bezig.

Het concern is onder meer actief op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, ziektekostenverzekeringen, woon- en ongevallenverzekeringen en vermogensbeheer. Anbang pikte in december de Belgische banktak van het Nederlandse Delta Lloyd op voor 219 miljoen euro. Delta Lloyd had na een mislukt verkoopproces net besloten de bank in eigen beheer te houden toen de Chinezen aanklopten.

Twee maanden eerder kocht Anbang het Belgische Fidea, waarmee een Europese verzekeraar voor het eerst volledig in handen van een Chinees bedrijf kwam. Daarnaast zijn de Chinezen niet wars van een prestigeproject, zo bleek in oktober toen het wereldberoemde Waldorf Astoria Hotel in New York werd ingelijfd voor iets minder dan twee miljard dollar. Het was de grootste Amerikaanse vastgoedtransactie van een Chinese koper in de geschiedenis.

Europa in trek
Vorig jaar deden Chinese bedrijven voor niet minder dan 18 miljard dollar directe investeringen in Europa, meldde Baker & McKenzie vorige week in een rapport. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een dip in 2013, en bovendien een record. Sinds 2009 is er in totaal 55 miljard dollar geïnvesteerd in Europese projecten. Ter vergelijking: in 2004 werd niet meer dan een miljard direct in Europa geïnvesteerd vanuit China.

Al langer steken Chinese investeerders geld in de Europese energie- en de auto-industrie. Nu raken bovendien vastgoed, de voedingsmiddelenindustrie en de financiële sector steeds meer in trek bij investeerders. Voor 2013 waren Chinese bedrijven nauwelijks in Europees commercieel vastgoed geïnteresseerd, vorig jaar werd daar drie miljard dollar ingestoken. De toename van het aantal Chinese toeristen, studenten en immigranten in Europa is hier de belangrijkste oorzaak van, zo meldt het rapport. In de financiële sector in de EU werd vorig jaar twee miljard dollar gepompt. In die lijn past de overname van Vivat.

Het leeuwendeel van de directe investeringen (86 procent) zit in overnames. Een van de bekendste is die van Dongfeng, dat vorig jaar voor 1,1 miljard dollar een belang in de Franse automaker Peugeot SA nam. Vivat en voetbalclub ADO Den Haag zijn een paar voorbeelden van Nederlandse bedrijven die (bijna) in Chinese handen zijn.

Nederland
Nederland blijkt een populair land voor Chinezen om in te investeren en prijkt in het onderzoek op een derde plek op de ranglijst met investeringslanden. Vorig jaar deden Chinese bedrijven hier 2,3 miljard dollar aan directe investeringen. Daarmee moest Nederland alleen het Verenigd Koninkrijk (5,1 miljard) en Italië (3,5 miljard) voor zich dulden. Het Chinese voedingsbedrijf COFCO maakte vorig jaar de op een na grootste klapper in Europa toen het voor twee miljard dollar een meerderheidsbelang nam in het Rotterdamse agrarische handelshuis Nidera, dat tot voor kort in handen was van drie families.

De koop van Vivat door Anbang is de volgende grote slag voor een Chinees concern. Anbang kijkt sinds halverwege vorig jaar over de grens, maar is in China zelf nog niet eens zo'n heel grote speler. Vorig najaar had het bedrijf een binnenlands marktaandeel van 3,6 procent, veel minder dan bijvoorbeeld staatsbedrijf China Life, dat goed is voor een kwart van de Chinese verzekeringsmarkt.

Valentijnsdeal
SNS Reaal en Anbang tekenden op Valentijnsdag een overeenkomst, waarbij werd afgesproken dat de Chinezen 150 miljoen euro voor de genationaliseerde verzekeraar aftikken. Een schijntje, maar Anbang steekt daarbij tussen de 770 miljoen en 1 miljard euro in de herkapitalisatie van Vivat. Daarnaast voldoet het bedrijf de interne leningen van meer dan een half miljard.

Anbang betaalde weinig voor de koop van Vivat door een boekhoudkundige fout, die pas na de nationalisatie van begin 2013 werd ontdekt. Die leverde een tegenvaller van 700 miljoen euro op. Doordat Anbang de balans moet herstellen, daalde de aankoopprijs voor de aandelen flink. Ook de lage rente drukte de waarde fors.

Ondanks het feit dat de holding SNS Reaal flink verlies op de deal lijdt omdat Vivat voor 2,4 miljard euro in de boeken stond, rept minister Dijsselbloem in een brief aan de Kamer maandag van 'een mijlpaal', die Vivat door de herkapitalisatie van de Chinese eigenaar 'perspectief' en 'een goede toekomst' biedt.

Tegelijkertijd tekent de minister aan dat de deal 'het maximale resultaat' was van het biedingsproces, waarin 86 potentiële kopers werden gepolst, maar slechts een partij daadwerkelijk een bod deed. Dat dit een Chinese partij was, lijkt geen toeval.

Hui Wang, de Chinese nieuwe eigenaar van ADO, poseert voor het stadion van de Haagse voetbalclub. Beeld anp
Hui Wang, de Chinese nieuwe eigenaar van ADO, poseert voor het stadion van de Haagse voetbalclub.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden