BinnenlandGeschiedenis

Nieuwe Canoncommissie laat opdracht minister links liggen

Beeld ANP

Historicus James Kennedy trekt zich weinig aan van de commotie over de Canon van Nederland. Hij presenteerde gisteren de commissie die voor 1 april 2020 de canon herijkt.

De eerdere instructie van minister Van Engelshoven van cultuur om ook ‘schaduwzijden van de geschiedenis voldoende aan bod te laten komen’ stuitte op hevige kritiek vanuit politiek Den Haag.

CDA, VVD, PVV, Forum voor Democratie en SGP zagen de opmerking van cultuurminister Van Engelshoven als ongewenste politieke inmenging. Met een motie lieten zij de frase weghalen uit de officiële opdracht voor de commissie. Volgens voorzitter Kennedy was de onafhankelijkheid van de commissie hem bij zijn benoeming toegezegd. Hij noemde het bovendien een noodzakelijke voorwaarde voor deelname aan het project. De geschrapte zin nam hij ter kennisgeving aan. “Ik ben nooit een historicus geweest die alleen kijkt naar de goede of slechte kanten van een onderwerp.”

Een commissie onder aanvoering van neerlandicus Frits van Oostrom stelde dertien jaar geleden de Canon van Nederland samen, bestaande uit vijftig ‘vensters’, onderwerpen uit de historie die elke Nederlander zou moeten kennen, zoals de VOC of Aletta Jacobs. De verzameling is vooral bedoeld als lesstof voor het basisonderwijs.

Nu zal de nieuwe commissie van Kennedy de canon herijken. De leden kunnen vensters toevoegen of schrappen. “We letten onder andere op balans tussen onderwerpen. Komen er verschillende disciplines aan bod? Ook luisteren we naar suggesties van leerkrachten. Sommige teksten zouden leerlingen niet voldoende aanspreken. Die passen we aan”.

Lees ook:

De Kamer verwijt minister ‘politieke sturing’ bij de vernieuwing van de Canon

Minister Ingrid van Engelshoven hoort zich niet te bemoeien met de criteria voor het Canon van Nederland, zoals zij met haar opdracht tot “het belichten van schaduwkanten van de geschiedenis” wel doet.

We moeten oog hebben voor de goede én slechte kanten van onze geschiedenis

Waarom is het belangrijk dat een land zich bewust is van de donkere kanten van haar geschiedenis? Net als een individu moet ook een natie zich voortdurend een spiegel voorhouden, vinden Matthias Smalbrugge en Janneke Stegeman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden