Nieuwe burgerbeweging wil zich losweken van Spanje én Catalonië

Beeld AFP

Nu de Catalaanse onafhankelijkheidsangel er even uit lijkt, staat in Barcelona alweer een nieuwe burgerbeweging te trappelen om de straat op te gaan. 

Terwijl het Catalaanse parlement al maanden steggelt over de benoeming van een nieuwe regiopresident, staat voor morgen een groots aangekondigde manifestatie gepland ter meerdere eer en glorie van een onafhankelijk Tabarnia.

De Tabarnianen willen dat de grote Catalaanse steden Tarragona en Barcelona, waar fors tegen separatisme is gestemd, zich loswrikken van de rest van de Spaanse regio of de republiek Catalonië. Het is maar net aan wie je het vraagt. Vervolgens moet de onafhankelijke republiek Tabarnia - een samentrekking van de namen van de twee Catalaanse steden - verrijzen.

Een eigen afscheidingsvlag, leuzen en een heuse president die vlammende toespraken houdt in schimmige achterafzaaltjes á la Puigdemont zijn er al. De initiatiefnemers van deze parodie op het Catalaans separatisme doen er dan ook alles aan om vorm en inhoud van de inspiratoren zo goed mogelijk te vangen.

Zo werd de 'president' van Tabarnia, acteur en theaterproducent Albert Boadella, beëdigd via een videolink vanuit zijn 'ballingschap' in Madrid, een directe verwijzing naar de voormalig Catalaanse leider Puigdemont, die zijn eed voor een nieuw Catalaans presidentschap op deze wijze wilde afleggen. Tot donderdag althans, toen hij bekendmaakte zich voorlopig terug te trekken als kandidaat.

Barcelona is geen Catalonië

Ook de slogan 'Barcelona is geen Catalonië' is een nabootsing van de leus 'Catalonië is geen Spanje'. Hiermee willen de Tabarnianen de absurditeit van het Catalaans separatisme aan de kaak stellen.

En dat lukt aardig. Wat als grap begon, neemt nu steeds groter proporties aan. Mede dankzij een handige communicatiespecialist, die eerder tijdens de hoogtijdagen van de Spaans-Catalaanse crisis het nieuws haalde door zijn eigen balkon onafhankelijk te verklaren.

De Catalaanse separatisten vinden de Tabarnianen maar verdacht. Hoewel de 'nieuwe separatisten' claimen enkel met het wapen van de lach te strijden, zien de onafhankelijken het als een nieuw konijn uit de hoed van unionistische politici. Wat niet helpt is dat de 'president' steunbetuiger was van het burgerplatform waaruit de fel anti-separatistische partij Ciudadanos voortkwam.

Zelfs humor is dezer dagen in Catalonië al heel snel politiek.

Lees ook:

De voormalige Catalaanse separatistische leider Carles Puigdemont trekt zich voorlopig terug als kandidaat voor het presidentschap van Catalonië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden