Beeld Fadi Nadrous

OpvoedvraagNaar de brugklas

Nieuwe brugklasser wil bij de populaire jongens horen, is dat wel verstandig?

Een bijna-brugklasser is van plan om op de middelbare school aan te haken bij de populaire jongens. Hij wil daarmee voorkomen dat hij wordt gepest. Een slimme strategie?

Weinig momenten zijn zo spannend in het leven van een kind als de overgang van basisschool naar middelbare school. Een nieuwe, grotere wereld gaat open. De kennismaking met de nieuwe klasgenoten is op veel scholen al geweest. “Onze zoon (12) kwam enthousiast terug en vertelde dat hij bewust bij de jongens was gaan zitten die het meest aanwezig waren en harde grappen maakten”, vertelt een moeder met enige bezorgdheid in haar stem. “Op de basisschool werd hij regelmatig gepest en daarom wil hij ervoor zorgen dat hij op zijn nieuwe school bij de populaire jongens hoort. Onze zoon is een zachtaardige jongen, hij houdt van lezen en techniek. Past een groepje van luidruchtige ‘vrienden’ wel bij hem en werkt zo’n strategie eigenlijk wel? We snappen zijn gedachtegang, maar we zijn bang dat hij op deze manier de aandacht op zichzelf vestigt, waardoor hij misschien juist wel extra risico loopt om gepest te worden.”

Een nieuwe fase gaat vaak gepaard met de nodige angst. Wat staat me te wachten? Dat geldt niet alleen voor de kinderen, zeker ook voor de ouders. Maar angst is een slechte raadgever, ook in dit geval. “Of zijn strategie gaat werken kan niemand voorspellen, maar rem je kind in elk geval niet af. Ouders moeten hun zoon niet met hun eigen zorgen vergiftigen”, vindt Bamber Delver, jongerencoach met als speciaal aandachtsgebied pesten. Hij schreef onder meer het Handboek tegen pesten. “Misschien wordt deze jongen op de middelbare school opnieuw gepest, dat kun je niet voorspellen. Maar rem hem in elk geval niet af op zijn plannen. Wie weet werkt het ook nog eens.”

Beeld Fadi Nadrous

Nieuwe groep

Opvoedcoach Tea Adema ziet ook vooral de positieve kanten: “Ouders zijn, begrijpelijk misschien, bang voor herhaling van wat er op de basisschool is gebeurd. Maar wakker die angst niet aan bij je kind. Deze jongen krijgt nu de kans om uit de oude situatie te stappen en zich opnieuw in te voegen in een nieuwe groep.”

De komende zomervakantie is een goed moment om nog eens met hun zoon te praten over de basisschoolperiode. “Hoe kijk je erop terug? Wat was er leuk, wat was er minder leuk? Wie waren je vrienden? Wat zou je nog tegen de pestkoppen willen zeggen?”, noemt Adema als voorbeeld. “Zo sluit je die periode op een goede manier af en kun je vooruitkijken.”

Vervolgens is het belangrijk om eenmaal in de brugklas in gesprek te blijven met je kind. “Je komt als ouder wat meer op afstand te staan, je weet niet meer precies met wie je kind omgaat of wat er in hem omgaat. Dat is onvermijdelijk en hoort bij het opgroeien”, zegt Delver. “Het is een les in loslaten voor ouders. Je bent bang dat ze onderuitgaan en die kans is zeker aanwezig. Maar ook dan krabbelen ze weer op.”

Hoewel de afstand groter wordt, is het belangrijk om interesse te blijven tonen op een open manier. Delver: “Hou als ouder je oren open en je mond dicht. Leg geen waardeoordeel in je vragen, zoals: zijn dit nou wel goede vrienden voor je? Maar vraag bijvoorbeeld wel: wie vind je interessant in de klas? Wat voor dingen doe je graag met je vrienden? Met wie praat je meestal in de pauze?”

Zelf ontdekken

Misschien komt hij al gauw tot de ontdekking dat die nieuwe klasgenoten helemaal geen leuke vrienden zijn. “Of het worden vrienden voor het leven, dat kan dus ook”, zegt Delver. Ouders zijn nogal eens bang dat vrienden met een heel andere achtergrond, grof taalgebruik of andere interesses geen goede match kunnen zijn. Zij zien zo’n vriendschap bijna als voorportaal richting de goot. “Ook dat is iets dat hij zelf moet ontdekken. Natuurlijk gaat hij dingen doen die je als ouder liever niet hebt. Durf hem te laten gaan, hij ontspoort niet zomaar”, zegt Adema.

Delver: “Als het echt uit de klauwen dreigt te lopen en je kind komt in het ergste geval in aanraking met criminele activiteiten, dan moet je natuurlijk ingrijpen. Het is belangrijk dat ouders een vinger aan de pols houden en grenzen durven stellen. Kinderen vinden ouders die geen grenzen stellen eigenlijk nutteloos. Ze zijn er in eerste instantie niet blij mee, maar ze hebben het wel nodig. En zorg ervoor dat je kind je blijft vertrouwen, dat hij altijd bij je terecht kan als er iets aan de hand is.”

Voorlopig is deze jongen vooral bezig met het opbouwen van zelfvertrouwen en zich te ontworstelen aan zijn verleden. Adema: “Daar mogen zijn ouders vooral trots op zijn”.

Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.  

Lees ook:
Waarom vertoont mijn zoon ineens agressief gedrag? 

Zoon van negen vertoont agressief gedrag. Waar komt dat vandaan?

Hoe laat je een zesjarige groente eten?

Een moeder heeft al van alles geprobeerd. Wat doe je als dochterlief alleen pizza, pasta en pannekoeken lust?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden