Nieuwe 'broedpopulatie' van ernstig bedreigde tijgersoort ontdekt

Een vrouwelijke Indo-Chinese tijger en haar jong in de bossen van Oost-Thailand, op beeld gezet door een cameraval. Het beeld bewijst volgens de Thaise overheid en natuurorganisaties dat de bedreigde tijgersoort zich voortplant in Oost-Thailand. Beeld EPA

Er gloort hoop voor de Indo-Chinese tijger. De Aziatische diersoort wordt met uitsterven bedreigd, maar diep in de bossen in het oosten van Thailand is een nieuwe tijgerpopulatie ontdekt die zich voortplant. Een cruciale overwinning voor de Indo-Chinese tijger én de hele soort, zeggen dierenbeschermingsorganisaties.

Geschat wordt dat er in het wild nog 221 Indo-Chinese tijgers leven, verspreid over Thailand en Myanmar. Tot nu toe was er slechts één gebied – in het westen van Thailand – bekend waar de dieren zich voortplanten. De Indo-Chinese tijger heeft veel weg van zijn bekendere familieleden, zoals de Bengaalse en Siberische tijger, maar is een slag kleiner.

De nieuwe groep Indo-Chinese tijgers werd ontdekt tijdens een onderzoek naar de tijgerpopulatie waarbij de Thaise overheid, tijgerbeschermingsorganisatie Panthera en Freeland, een organisatie die zich inzet tegen stroperij, samenwerkten.

In de jungle van Oost-Thailand hingen zij in juni 2016 156 cameravallen op. Nooit eerder was er in het gebied zulk groot onderzoek naar de tijgerpopulatie gedaan. De resultaten stemden de onderzoekers euforisch. Op de foto’s spotten zij vier vrouwelijke Indo-Chinese tijgers en minstens zes welpjes.

Dierenbeschermers halen die ontdekking binnen als een cruciale overwinning voor de soort. Zij stellen dat nieuw ontdekte welpjes in het gebied een vrucht zijn van de strengere controles die de Thaise regering de afgelopen jaren in de jungle deed om stroperij en illegale houtkap tegen te gaan.

Beeld AFP

“Deze ontdekking biedt de hoop dat we niet langer afhankelijk zijn van één gebied voor de voortplanting van de tijgers”, zei Eric Ash, projectmanager bij Freeland, tegen Reuters. “Zoiets als dit kan echt alleen plaatsvinden als de tijgers genoeg prooi en bescherming hebben.”

De omvang van de populatie stemt minder euforisch: de onderzoekers stelden vast dat in het gebied per 100 vierkante kilometer 0,63 tijgers leven.

Een woordvoerder van Panthera zei echter dat deze ontdekking vooral laat zien ‘hoe veerkrachtig de tijgers zijn’, omdat er in hun leefgebied ondanks betere bescherming nog altijd stropers en illegale houthakkers actief zijn.

Slechts op acht procent van al het tijgerleefgebied leeft een ‘broedpopulatie’ zoals die in de jungle van Oost-Thailand is ontdekt, verklaart Panthera het belang van de ontdekking op zijn website. “Een broedpopulatie op deze plek betekent dat de soort een minder precaire toekomst tegemoet gaat en misschien zelfs kan uitbreiden. De tijgers die hier leven zouden zich kunnen verspreiden en Cambodja en Laos kunnen gaan herbevolken.”

Volgens de tijgerminnende organisaties kan de inzet van de Thaise overheid om de tijger te redden als voorbeeld dienen voor anderen. “De beschermde Thaise bossen hebben genoeg natuurlijke bronnen om acht keer zo veel tijgers te huisvesten als nu”, stelde tijgerprojectmanager John Goodrich van Panthera. “Als de controles doorgaan, kan de populatie zich ongetwijfeld herstellen en dienen als levensbron voor Laos en Cambodja, waar de tijgerpopulaties zijn uitgeput, en de soort als geheel.”

Tijger

Het gaat al decennia bergafwaarts met alle tijgersoorten. Ooit kwamen de grote katachtigen in vrijwel heel Azië voor, nu enkel nog in flarden van hun oorspronkelijke leefgebied. Van de 100.000 tijgers die er ooit leefden, zijn er nu zo’n 3900 over, schatten dierenbeschermers. Stropers zijn de grootste bedreiging voor de tijger, wiens huid, botten en andere lichaamsdelen gebruikt worden in de populaire traditionele Chinese geneeskunde. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden