Nieuwe boekhandelketen Polare al in de problemen

Boekhandelketen Polare zit al weer in financiële problemen. Het bedrijf komt voort uit een recente fusie tussen het failliete Selexys en de keten van ramsjboeken De Slegte. Gisteren maakte het Centraal Boekhuis bekend dat het de leveranties aan de grootste boekenketen met twintig vestigingen in Nederland stopzet. Polare-woordvoerder Bart Maussen gaat ervan uit dat de bevoorrading op korte termijn weer op gang komt. Hij meldde dat directeur Paul Dumas gisteren direct met het Centraal Boekhuis om tafel is gaan zitten om de problemen op te lossen. Het Centraal Boekhuis is de tussenhandelaar tussen uitgevers en boekhandels.

Polare is ontstaan toen investeringsmaatschappij ProCures, dat sinds 2011 al de keten van tweedehands- en ramsjboeken van het faillissement redde, vorig jaar ook het bijna failliete Selexyz kocht. Gerennomeerde boekhandels als Donner in Rotterdam, Broese in Utrecht en Scheltema in Amsterdam kregen allemaal de nieuwe naam op de gevel en werden samengevoegd met De Slegte. Het idee van de sjieke boekenpaleizen waar Selexyz op mikte, waar mensen uren rond konden struinen en koffie konden drinken, bleek niet rendabel. De nieuwe vestigingen, onder meer in de 700 jaar oude Dominicanenkerk in Maastricht, waren een maat te groot in een tijd van crisis en concurrentie van Bol.com. Boekenkenners denken dat de formule verkeerd was, en dat juist de kleine boekwinkels, waar verkopers persoonlijke aandacht hebben voor de klant, een betere kans hebben om te overleven.

Eerder kondigde Polare al een reorganisatie aan. Van de 336 voltijds banen die er nog over waren na de fusie, verdwijnen er nog eens 54, oftewel 75 mensen. Polare wijst erop dat in het derde kwartaal van 2013 de boekverkoop met 11 procent daalde ten opzichte van het jaar ervoor en wil daarom meer werken met flexibele krachten. De voortekenen voor Polare zijn somber want ook het faillissement van Selexyz werd ingeluid door een leveringsstop van het Centraal Boekhuis. Maussen wijst erop dat nog veel onduidelijk is. Hij is ervan overtuigd dat Polare en het Centraal Boekhuis er samen uit komen, zei hij tegen het vakblad Boekblad. "Alle handtekeningen voor de reorganisatie die vorige maand werd aangekondigd staan op papier. De winkels worden geherprofileerd tot belevingswinkels. Polare gaat vol energie door. Ik denk dat de uitgevers gebaat zijn bij verkopen en dat ze mee zullen gaan in een oplossing."

ProCures maakte onlangs een doorstart mogelijk van de keten Free Recordshop door het te kopen van oprichter Hans Breukhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden