nieuwe boeken

„Mijn kind is zoek en telkens weer / terecht. Zij laat zich lokken naar / de duisternis, hoe vaak ik haar ook / zeg: geen god is te vertrouwen (...)” Al vijfentwintig jaar vindt Hester Knibbe steeds nieuwe bewoordingen voor verlies en dood, die zich in haar eigen leven aandiende bij de dood van haar zoon. De in brede kring gewaardeerde dichteres kreeg op 3 april de Roland Holst Prijs.

Bekendheid kreeg Mandelinck met het organiseren van het Vlaamse poëziefestival Watou, dat hij zelf in 1980 oprichtte. Zijn eigen poëzie (dit is zijn zesde bundel) kreeg vooral in Vlaanderen lof. Een fragment uit ’move’: „Hoe ook, veel baat het / niet; laat mij verpotten / kies voor aarde passend / bij mijn botten, (...)”

98 blz. euro17,50

Achterin deze bundel legt deze Vlaamse, in Nederland nog steeds vrij onbekende dichter uit wat hem in deze gevarieerde bundel inspireerde: van Azteekse maskers tot een Frans dorp: „Laat zomerlicht leunt tegen de muur / waar uit zijn loomte het oude huis / ontwaakt.” Van den Bremt, die zich ook steeds een geëngageerd dichter heeft betoond, kreeg in 1980 de L.P. Boon Prijs. Hij maakte ook naam als vertaler van Spaanse poëzie.

De poëzie van deze dichteres werd door Peter de Boer in Trouw ooit getypeerd als ’(...)harde, onmatige verzen, die oproepen tot uitbreken’. In haar derde bundel (met haar debuut won ze de C.Budddingh Prijs) opnieuw spannende, maar behoorlijk hermetische poëzie: „Ach dat bloeden. Waren ze allemaal van ijzer. Kloink. Maagdekijn , / daar kan niets in(...)”, zo begint een gedicht met er titel ’Brieven naar de dag van vandaag.’

De tiende bundel van Marc Kregting, die naast zijn poëzie ook het pamflet ’Wij zijn niet van Jeremia’ (een aanklacht tegen de huidige uitgeefcultuur) schreef. Zijn poëzie is eerder ironisch van toon, en steekt bijvoorbeeld (in het titelgedicht) de draak met kantoorcultuur: „Menigten drommen pakken samen. / Een schervenglinstering belet elk zaaien van / de dubio dignitatis, iets wat je al eerder wist.”

Lucebert had 6500 boeken in huis, poëzie natuurlijk (veel Spaans), maar ook romans (Dostojevski, Balzac, Hermans), detectives en fotoboeken. Lisa Kuitert nodigde een zevental kenners uit conclusies te trekken uit deze collectie. Thomas Vaessens stelt bijvoorbeeld dat al die boeken nog niet betekenen dat Lucebert zo veel las – vooral niet als hij druk was met schilderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden