nieuwe boeken

Wat is het beslissende detail, de rosebud (naar de film ’Citizen Kane’), dat een persoonlijkheid bepaalt? De Franse schrijver Assouline ging het na in een serie elegante essays: bij de dichter Paul Celan was het zijn horloge, bij de Britse politicus David Owen zijn schoenen - die te nieuw zijn. „Een echte gentleman mag nooit de indruk wekken dat hij iets draagt dat hij pas heeft.” Trouw besprak eerder Assouline's roman ’Hotel Lutetia’.

Majoor Roelen, al diverse malen uitgezonden op missies voor de VN en Navo, doet verslag van de fysieke en psychische strijd die Nederlandse militairen in Afghanistan leveren. Over nachtelijke patrouilles, aanvallen van de Taliban, de onberekenbare dreiging van bernbommen, en de Afghaanse bevolking die naar rust en hulp snakt. Roelen was begeleider van Arnon Grunberg tijdens diens verblijf in Uruzgan als ’embedded’ journalist.

De Nederlandse historicus Wielenga is directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Universiteit Münster. Dit boek, vorig jaar verschenen in het Duits, behandelt – compact maar niettemin vrij volledig - de politiek-culturele geschiedenis van Nederland vanaf het einde van de negentiende eeuw (schoolstrijd, opkomst politieke partijen, verzuiling) tot het begin van deze eeuw (moorden op Fortuyn en Van Gogh, het instabiele politieke landschap en het ’multiculturele drama’).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden