nieuwe boeken

Met ’De Samenkomst’ won deze Ierse in 2007 de Man Booker Prize. Net als in die roman gaat het ook in deze recente verhalen over (mislukkende) relaties. Enrights schrijft toegankelijk, recht voor zijn raap, voor vrouwen vaak herkenbaar (’eerst dacht ze dat het de overgang was’), maar tot banaliteiten leidt dat in haar geval niet.

Het Duitse origineel van deze politieke roman werd al in het voorjaar besproken door Antoine Verbij, die Kumpfmüllers scherpe blik en preciese proza prees. We volgen de journaliste Hannah, die verliefd wordt op een minister, terwijl het land gebukt gaat onder stakingen, rellen en overstromingen. De politici hebben geen idee hoe ze de problemen moeten aanpakken.

Gebundelde columns (eerder verschenen in de NRC), waarin Komrij het kleine Portugese dorp waar hij woont beschrijft: „De mensen zijn arm. De mensen rochelen, roddelen en strompelen.”

Zoals alle stokjes van het Mikado-spel op elkaar rusten, zo hangen de ultrakorte, zeer gecomprimeerde verhalen in deze bundel subtiel samen. Botho Strauss, een gerespecteerd auteur, kreeg van de Duitse pers voor dit staaltje vertelkunst veel lof toegezwaaid.

„De dag waarop ik mijn vader doodde, was het helder, diffuus helder, zonder schaduwen, zonder reliëf”, zo begint deze verontrustende Braziliaanse whydunnit, waarin langzaam duidelijk wordt wat een zoon ertoe brengt zijn vader om te brengen. De schitterende vertaling draagt sterk bij aan het leesplezier.

In 1945 schreven twee Amerikanen die later beroemd zouden worden als boegbeelden van de Beat-generatie een roman over een moord die hen beiden in het gevang bracht. Het ’hippe’ proza van Kerouacs cultroman ’On the road’ kondigt zich hier al aan: „Al is één van de tofste gasten die ik ken.”

„Toen, na twee tropenmaanden vol fantasie, avontuur en plezier, kruiste het noodlot haar pad.” Wie zich niet stoort aan clichés zal de nieuwe Keuls best bevallen. In voorspelbaar, maar kraakhelder proza vertelt ze het veelbewogen levensverhaal van een creatieve vrouw die op haar twaalfde - in 1938 - uit Indië naar Nederland komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden