nieuwe boeken

  • In bedrieglijk eenvoudige taal schildert Modiano, de Franse meester van de melancholie, een portret van een jonge vrouw, een verdoolde ziel, die zich in de jaren zestig in een Parijs’ café ophoudt.

Herdruk van een meesterlijke roman over een studeerkamergeleerde die zich door zijn huishoudster tot een huwelijk laat dwingen. Met een nawoord van Maarten Asscher.

Ook Britten worstelen met hun activistische verleden. Kunzru (zelf uit 1969) bouwt rond dat thema een goed geïnformeerde roman die indruk maakte op Engelse critici. Een man ziet zich op zijn vijftigste verjaardag gedwongen onder te duiken. Dat hij niet is wie hij voorgeeft te zijn – hij heeft een verleden als Vietnamactivist – weet zelfs zijn bepaald onactivistische vrouw niet.

„Je bent niet per definitie een slappe lul als je Max Eugène Venkenray heet”, aldus de verteller van deze debuutroman. En dat blijkt ook wel uit het vervolg, waarin deze aircomonteur ons inwijdt in zijn coole, stadse leven. Nogal een macho, deze jonge Vlaming (1981), maar hij schrijft met schwung.

Via de oude boer Salavtore, die bij zijn zoon in Milaan gaat wonen weet de Spanjaard Sampredo (1917) thema’s als stad en land, haast en rust, jong en oud aan de orde te stellen. Salvatore's zoon heeft altijd haast, maar zijn kleinzoontje weet hem met het moderne leven te verzoenen. Mooi uitgegeven in de inmiddels indrukwekkend uitgedijde serie ’Spaanse bibliotheek’.

In Walops tweede roman onderzoekt een jonge schrijfster (geïnspireerd door de Franse Annie Ernaux)haar relatie met haar vader, die juist overleden is. Met aandacht voor detail geschreven (de invloed van de Schrijversvakschool klinkt door), al begint Walop haar alinea's wel erg vaak een ’ik ’-constructie: ik heb gedroomd, ik ben daar en daar heen gegaan enzovoorts

Tijdens de oorlog dook Johanna Reiss onder bij een familie in Usselo (Gelderland). Ze schreef daarover het succesvolle jeugdboek ’De schuilplaats’. In deze memoires vertelt ze over een tweede tragedie: nadat ze in 1969 haar vroegere schuilplaats had bezocht met kroost en man, pleegde de laatste zelfmoord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden