nieuwe boeken

Fraai geïllustreerd ’watercanon’ van Nederland. In het boek worden 25 bakens geschetst die de geschiedenis en de toekomst en daarmee dus het belang van Nederland als waterland beschrijven en laten zien. De lijst beperkt zich niet alleen tot de dijken en gemalen. Ook de Hollandse nieuwe, het Panorama Mesdag, het Normaal Amsterdams Peil en de Batavia worden gerekend tot de watercanon, die in zeven maanden is bedacht door een commissie van experts op het gebied van waterstaatgeschiedenis, geografie, onderwijs en cultuurhistorie.

Vier verhalen van vier jonge mensen, die hun vaderland verlieten om aan een nieuwe toekomst te bouwen in Nederland. Een Iraanse, een Roemeense met een Hongaarse achtergrond, een Afghaan en een Irakees. Allen slaagden in Nederland, maar de prijs die ze betaalden was hoog. Toch toont geen van de vertellers in ’Gevlucht!’ spijt. Het boek geeft inzicht in de situatie in de vier thuislanden van de migranten, maar ook over Nederland als asielland. De Afghaan Arash Yaqin: „Op het terrein van asielbeleid was Nederland te langzaam. Houd mensen niet te lang aan het lijntje, wijs ze snel af als dat terecht is. Dat is beter dan mensen vijf jaar achtereen valse hoop geven.”

Familieroman over het Toscaanse gezin Cameroni, dat eind jaren dertig zijn thuisland verlaat om zich aan te sluiten bij het Franco-bataljon in Spanje. Ignacio Martínez de Pisón wordt gerekend tot de belangrijkste hedendaagse romanschrijvers van Spanje. Zijn specialiteit krijgt ook in ’Melktanden’ ruim baan: vertellen over de verstrekkende gevolgen van een bezoedelde bloedlijn. Leest minder zwaar dan het thema doet vermoeden.

In de 17de en 18de eeuw was Nederland het meest vooraanstaande boekenland ter wereld. In ’Boekenwijsheid’ belichten 30 wetenschappers de in hun ogen belangrijkste oude boeken die in hun vakgebied verschenen. De ontoegankelijke opmaak en het kleine lettertype dwingt de lezer wel tot enig doorbijten, maar dan wordt hij ook beloond met een grootse geschiedenisles over de meest prominente werken – van Vondel, via Hugo de Groot tot de Statenbijbel – die in dit land geschreven en gedrukt werden.

Roman over drie kinderen uit een Chinees immigrantengezin in de jaren dertig en veertig in Chinatown, Vancouver. Choy beschrijft via terugblikken en verfijnde details hoe de kinderen het leven in Canada beleven, maar ook hoe de verschrikkingen van de oorlog in hun geboorteland de zoektocht naar een identiteit bemoeilijkt. ’De Pioenroos’ doet autobiografisch aan, maar is het niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden