nieuwe boeken poëzie

„Wat nou liegen? Niks gelogen! / U hebt hem zo vaak bedrogen / dat het niet te tellen is. / Laatst nog bij die kar met vis.” Vrije en inventieve vertaling van de dertiende eeuwse klassieker over de sluwe vos.

In Koplands eerste bundel na vier jaar gaat het, zoals vaker bij deze dichter, opnieuw over het verschil tussen waarneming en werkelijkheid. Soms lijkt de wereld, een koe, het gezang van een vogel, heel dichtbij. Soms denkt Kopland na over de wereld zónder ons: „Hier staat de rode beuk / hij ziet en hij hoort ons / en is ons vergeten.”

„Zestig jaar en / nog niet dood // Kleine jongens // worden groot.” Nieuwe, ultrakorte poëzie van de Rotterdamse dichter.

Evenwichtige weemoedspoëzie, zo typeerde Trouw het werk van Tritsmans ooit. In zijn achtste bundel ondervraagt hij zijn plek in het universum. Zoals in deze overpeinzing op een bergtop: „Op deze plek van onbuigzaamheid worden wij / ten slotte overmand door het / verlangen om eeuwig afwezig te zijn.”

In deze rijke, tweetalige bloemlezing vindt u behalve werk van Milosz en Szymborska ook werk van de jongere generatie dichters als Ewa Lipska en Stanislaw Baranczak en Janusz Szuber, die pas in de jaren negentig debuteerde.

De derde bundel van deze Groningse dichteres, die in 2003 de C. Buddingh-prijs kreeg, bevat aardse gedichten, waarin het winderige Groningse land weerklinkt. „Is hier soms sprake van een stenen echtverbintenis./ Mijn modderige ziel een zachtjes krakende geschiedenis.”

„genot is voor mij de eensklapse val in de slaap / af en toe, hoe alles dan dichtgroeit.” In Bart Meulemans derde bundel lijken de hersenen, het bewustzijn, een last, waaraan de dichter wil ontsnappen.

„Een duif is geen vogel / een duif is een steen // Die wanhopig probeert zich te voegen / in de muren van huizen.” Zijn vele lezers vinden in deze nieuwe bundel veel vertrouwde Bernlef-thema’s terug: de piano, duinen, wolken, ouder worden. „Ach, het sterven.../ al doende wordt men afgedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden